dilluns, de setembre 17, 2012

Impressionant


D’entrada, he de dir que la manifestació del passat dia 11 em va sorprendre, tant per la seva magnitud com pel seu aire civilitzat. Sembla, ara sí, que a Catalunya hi comença a haver una majoria de persones que pensen que la independència és una situació millor que la situació actual. Probablement la crisi econòmica hi és per alguna cosa, però és impressionant que la quantitat de persones que votarien la independència de Catalunya ja sigui de més de la meitat, quan no fa gaires anys era de menys del 20 %. Ara, s’haurà de gestionar aquesta nova situació.

Ja fa temps que penso que si Catalunya vol alguna cosa, l’ha d’exigir, perquè ningú li donarà res per fer-li un favor. I, per exigir, s’ha de fer por. Aquesta manifestació ha fet por al poder central. S’ha de mantenir aquesta por. I, per això, s’ha d’acabar el pactar amb el PP català. No hem d’oblidar que el PP, l’any 2004, va recolzar un boicot als productes catalans, i tampoc hem d’oblidar que va ser el mateix Rajoy el que, com a president del PP, va presentar el recurs del nou estatut al tribunal constitucional. El PP ha interpretat una feblesa de Catalunya el que hagi hagut de ser el PP de Catalunya el que permetés l’aprovació dels pressupostos durant el darrer parell d’anys. És a dir, que al PP, ni aigua (políticament parlant, és clar).

És clar que, per això, fa falta que es puguin aprovar els pressupostos. El que faria por al poder central és que s’aprovessin sense haver de demanar els vots al PP i, per això, farà falta que ERC es comporti com una formació adulta. Només així podrà Catalunya obtenir el pacte fiscal i una altre manera d’interpretar la constitució.

I, parlant de la constitució, la crisi ha posat de relleu que ja no respon a les necessitats actuals, de manera que entrarem, més aviat que tard, en un nou període constituent. Si volem que el resultat sigui favorable a Catalunya, hem de continuar fent por. És la única manera de que ens respectin.

Fer por i actuar sense precipitació: aquests són, segons el meu parer, els ingredients necessaris perquè no ens continuïn prenent el pèl.