dijous, de setembre 27, 2012

La causa de les revoltes i el preu dels aliments


En aquests temps convulsos, amb una crisi econòmica de cavall i amb una Catalunya que, potser, es vol separar d’Espanya, cal no oblidar que ens trobem dins d’un món molt complicat i ple de revoltes. Revoltes que, ho vulguem o no, acabaran afectant-nos, si és que ja no ens afecten.

Què causa aquestes revoltes? No és una pregunta que, a primera vista, tingui una resposta senzilla.

Però a la Universitat de Cambridge diuen que han trobat un factor únic que sembla desencadenar revoltes a tot el món. Aquest factor és el preu dels aliments. Quan aquest preu s'eleva per sobre d'un cert valor, el malestar social s'estén pel planeta. Almenys així ho diu l’estudi The Food Crises and Political Instability in North Africa and the Middle East.

Les proves provenen de dues fonts. La primera són les dades recollides per les Nacions Unides que traça el preu dels aliments, l'índex d'aliments de la FAO (l'Organització per a l'Alimentació i l'Agricultura de les Nacions Unides), que ja hem presentat aquí mateix més d’una vegada. La segona és la data de disturbis a tot el món, independentment de la seva causa. Ambdues fonts es representen al gràfic.

Mirant aquest gràfic, tot sembla indicar que quan l'índex de preus dels aliments s'eleva per sobre d'un cert valor, el resultat és que hi ha problemes a tot el món.

És lògic pensar que les persones es desesperen quan no poden tenir accés a l'aliment.

Però l'interessant d'aquesta anàlisi és que diu que els preus dels aliments no necessàriament desencadena revoltes per si mateix, sinó que simplement crea les condicions en què el malestar social pot prosperar. "Aquestes observacions són consistents amb la hipòtesi que els alts preus mundials dels aliments són una condició desencadenant dels disturbis socials", diu l’estudi.

En altres paraules, els preus alts dels aliments condueixen a una mena de punt d'inflexió en què gairebé qualsevol cosa pot desencadenar un motí, com si fos un llumí encès en un bosc sec.

Aquesta constatació condueix a un pensament obvi. Si els preus alts dels aliments són una condició necessària pel malestar social, podem arribar a la conclusió que la reducció dels preus dels aliments haurien d’estabilitzar el planeta.

Però, què es pot fer per revertir els augments de preu dels aliments?. Hi ha dos factors principals que han conduït a l'augment de l'índex de preus dels aliments.

- La primera és els comerciants que especulen amb el preu dels aliments, un problema que s'ha agreujat en els últims anys per la desregulació dels mercats de productes bàsics i l'eliminació dels límits de negociació per compradors i venedors.

- La segona és la conversió de blat de moro en etanol, una pràctica directament encoratjada pels subsidis.

Aquests són els dos factors que el món occidental i els Estats Units, en particular, podrien canviar.

Actualment, l'índex de preus dels aliments es manté per sobre del límit, però la tendència a llarg termini segueix sent inferior. Però si la tendència continua, és probable que la tendència a llarg termini de l'índex que travessi el límit a l'agost de 2013. A la figura següent podem veure aquest índex actualitzat al mes d'agost del 2012, amb la seva línea de tendència a llarg termini (en blau).

Si aquest model té la capacitat de predicció que els seus creadors de Cambridge pensen, quan això passi, el món es convertirà en un polvorí esperant que algú arribi amb un llumí.

Ho sento, però penso que, tot i el moment realment important que estem vivint, el que realment interessa és l’evolució de l’índex del preu dels aliments. La resta és pecata minuta. Inclòs la independència de Catalunya.