diumenge, de maig 05, 2013

La corrupció espanyola al NYT


El diari The New York Times portava ahir a la seva portada un extens article sobre la situació de corrupció a Espanya, en què afirma que els jutges espanyols estan investigant actualment a "prop de 1.000 polítics, que van des dels alcaldes de pobles petits a ex ministres del Govern".

L’actual alcaldessa de La Muela amb un retrat de l’ex alcaldessa Pinilla

La informació pren com a referència el cas de l'ex alcaldessa de la Muela (Saragossa) María Victoria Pinilla, imputada, entre altres delictes, per malversació de fons públics, evasió fiscal i blanqueig de diners. A La Muela es va construir els museus de l’oli, del vent, de la vida, es va fer una nova plaça de braus, un poliesportiu amb 25.000 places i un parc d’ocells exòtics. Tot això en un poble de 5.000 habitants. A la vegada que el poble prosperava, també ho feia l’alcaldessa Pinilla, que s’havia comprat un apartament a Madrid, un altra a la costa i una casa de vacances a la República Dominicana, prop de la del cantant Julio Iglesias.

La Muela amb obres sense acabar

Repassa altres casos com el cas Urdangarin o la gestió de l'expresident de la Diputació de Castelló, Carles Fabra. Fins i també parla del president del Govern, Mariano Rajoy, de qui diu que ha hagut d'enfrontar a una llista "en què es registrava quins membres del seu partit rebien diners per sota de la taula", en referència als papers de l'ex tresorer popular Luis Bárcenas.

Encara que The New York Times assegura que Espanya no és en absolut el país més corrupte d'Europa, també apunta que encara queden moltes coses per sortir. Pel diari, la corrupció a Espanya és el resultat d'una estructura política que posa un enorme poder en mans de les autoritats locals, on molts d'ells poden atorgar contractes o terrenys amb poca o cap consulta.

Durant un dinar poden decidir què fer amb 100 milions d'euros. I, davant d'això, els dirigents podien demanar el que volien. Sovint, no era per a ells, pot ser un apartament per a una filla o per als fills d'una germana.

A més, el diari novaiorquès destaca els vincles de les autoritats regionals i municipals amb les caixes d'estalvis que, al seu parer, han creat les condicions ideals per a la corrupció en els anys del boom de la construcció.

Aviat, altres sectors començaran a ocupar el lloc de la construcció. Per exemple, el sistema sanitari, que està sent sotmès a una privatització, fàcilment podria prendre aquest lloc en el futur.

Podeu llegir l’article sencer aquí.