dilluns, de novembre 27, 2006

Arxiu fotogràfic

Llegeixo al Som-hi que l’arxiu municipal ha rebut de l’Antoni Poch el seu fons fotogràfic, que amb tota seguretat és molt important.

Aquest fons s’afegeix al d’en Josep Bechdejú, de manera que l’arxiu disposa ara d’un fons important per conservar la memòria del Malgrat dels anys proppassats.

Aquestes donacions s’han d’agrair de manera molt expressiva als seus donadors, i confiem en el saber fer i la professionalitat dels responsables de l’arxiu per mantenir el fons en bon estat. Si, com diuen, estan treballant per posar aquests fons a l’abast de tothom, la feina haurà estat arrodonida.

Personalment, espero trobar-hi unes imatges que em roden al cap des de que era petit. Es tracta d’un Carnaval de fa més de cinquanta anys (encara que no tinc gens clar l’any), en que el gran artista que era en Nitu Viladevall va adornar el saló de ball de la Barretina amb uns quadres, que a mi em van semblar enormes, on hi havia uns quants dels personatges del poble d’aquella època. En recordo dos molt clarament:

- A l’un hi havia el meu pare, amb una altre persona de Malgrat (en Campeny, si ho recordo bé), amb barret mexicà i muntats sobre d’una cavall de cartró. Tots dos havien anat a Amèrica a la seva joventut. I segurament ho havien explicat un munt de cops a qui els volia escoltar.

- A l’altre, un bust d’una persona de Malgrat, de qui no diré el nom, sobre una columna, amb el títol de “El Tercer Hombre”, i amb un rètol que deia: “Primer, Déu, segon, Sòcrates, i tercer, en...”. No cal dir que es tractava d’un personatge que opinava sobre tot i que sempre tenia raó.

Si quan el fons fotogràfic es faci públic hi pogués trobar les fotos d’aquests quadres, encara que fossin en blanc i negre, s’acompliria una il·lusió que tinc des de fa molta anys.