dijous, d’octubre 02, 2008

La pedalada

No estic gens en contra de la utilització de la bicicleta, encara que fa temps que no n’agafi cap. Ni estic gens en contra de la utilització de la bicicleta, un dia de festa, per fer una pedalada contra el canvi climàtic. Al contrari, em sembla molt bé que el personal ciclista estigui conscienciat sobre els perills que comporta el canvi climàtic. Això és una senyal de que la publicitat massiva és eficaç.

Acabo de llegir avui al País una entrevista a sir Nicholas Stern, un economista que ha fet un estudi interessant sobre les conseqüències econòmiques del canvi climàtic. Diu el senyor Stern:

"La concentració de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera s’apropa a les 400 parts per milió (ppm). Cada any hi afegim unes 2,5 ppm i, si seguim així, a finals de segle estaríem a 750 o 800 ppm. Amb aquest nivell tenim més d’un 50 % de probabilitats de que la temperatura pugi cinc graus."

Per una vegada he escoltat una opinió que em sembla raonable. Fins ara ens explicaven que la probabilitat de que la temperatura pugi cinc graus a finals del segle era superior al 90 %: gairebé una certesa. Però quan aquesta probabilitat és del 50 %, vol dir que hi ha tantes probabilitats que es compleixi com que no. Que és el que, amb els coneixements actuals, sempre he cregut.

No hi ha cap dubte que un augment de cinc graus de la temperatura global és una cosa molt seriosa. Ens explica el senyor Stern que amb aquest augment l’economia mundial cauria del 5 al 20 %, que hi hauria desplaçaments massius de població. I estic d’acord amb ell. També diu que, si la concentració de CO2 s’estabilitzés a 500 ppm, la probabilitat de catàstrofe baixa a la meitat. I amb això ja no hi estic tant d’acord. Cap estudi actual és suficientment precís per establir aquesta afirmació.

Però tornem a la pedalada. No serveix per res, si ens ho mirem de manera utilitarista pel que fa al canvi climàtic i pel que fa a les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Però demostra que la consciència del respecte a la naturalesa va quallant a la nostra societat. I trobo això molt positiu.