diumenge, d’octubre 05, 2008

L’ARE ja és aquí

Ja la tenim aquí. Segons diu el diari El Punt, la Generalitat ha aprovat l’Area Residencial Estratègica de Malgrat. Ja n’hem parlat alguna vegada, i ja hem expressat la nostra opinió sobre aquesta actuació urbanística.

Doncs bé, l’ARE de Malgrat estarà situada al carrer de l’escultor Clarà, tindrà una extensió de 8,97 hectàrees i s’hi construiran 525 pisos (276 de protegits i 249 de lliures).

I tot això s’ha fet, suposem, amb l’aprovació de l’ajuntament i, almenys pel que jo sé, en la més fosca opacitat. No he llegit enlloc que hi hagi hagut estudis fets públics de la necessitat que Malgrat té de pisos, no he vist publicat enlloc cap plànol ni cap descripció de l’urbanització que es donarà a la zona, de si hi haurà espais verds, de com seran, de quina serà l’edificabilitat dels edificis que es construiran. En fi, que totes aquestes preguntes que el ciutadà té el dret de fer-se davant una actuació d’aquest volum estan, si existeixen, tancades sota set panys a algun despatx municipal.

Torno a recordar que l’alcaldessa va dir que “l'interès per acceptar una àrea residencial estratègica a la població no és tant per disposar de més habitatge accessible, sinó per resoldre satisfactòriament l’afectació de l’avinguda dels Pins.” Si féssim dues hipòtesis, és a dir, que l’alcaldessa coneix bé les necessitats de Malgrat, i que quan parla sap el que diu, podríem concloure que aquesta actuació només es fa per omplir el poble amb construccions i més construccions, i no per cap necessitat d’habitatge.

525 pisos són molts pisos, i difícilment es podran omplir amb gent que actualment resideix a Malgrat. Això vol dir que hi ha una voluntat política de fer venir més gent de fora. Per què aquest interès en augmentar la població de Malgrat? Ja ho vaig dir una altra vegada, i, fins ara, no he trobat cap explicació millor: als socialistes, a Catalunya, els voten sobretot a les poblacions suburbials; el fet de voler continuar enformigonant Malgrat, de voler anar convertint Malgrat cada vegada més en un suburbi, podria tenir com a causa l’assegurament del vot socialista.

Potser hi ha una altre explicació, però jo no la veig. Si algú la sap, li agrairia que me la fes arribar.

Tota aquesta gent que vindrà a viure a Malgrat, on treballarà? Probablement fora, ja que a Malgrat les fàbriques tanquen, sense que des de l’ajuntament es treballi per promocionar el poble per fer-hi venir noves empreses. L’ARE en qüestió serà, probablement, un barri dormitori.

I qui comprarà o llogarà els 249 pisos “lliures”? Podem pensar que els pisos protegits tindran un preu de compra o de lloguer a l’abast de molta gent, però, i els lliures?

I mentrestant, anem fent de Malgrat un poble cada vegada amb menys personalitat, cada vegada més difícil de viure-hi, cada vegada amb més construccions, cada vegada més carregat.

Es clar que ens podem consolar sabent que a Pineda també fan una ARE, però amb 2.051 pisos, gairebé quatre vegades més que la nostra. No solament destrossem Malgrat, sinó que anem destrossant tot l’Alt Maresme.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Com sempre i fidels a la consecució dels seus objectius, prioritzant el que dona més redit... electoral, es clar.

Anònim ha dit...

Si ara tothom veu que el totxo no era la manera de fer productiu un país. Si ara ens adonem que hem d'alliberar l'avinguda dels Pins per donar més qualitat a la zona turística del municipi. Si ara s'adonen de que cal un replantajament del POUM per donar més qualitat als serveis turístics. Si ara comencen a copsar els problemes que hi ha per conjugar l'ús residencial i el turístic. Em pregunto: per què s'encaparren en trinxar el territori fent habitatges que no es compraran i no transformen el RAE en un producte de millora de la zona turística del poble?

Anònim ha dit...

A Pineda l'alcalde és del PSC. Coincidència?

Anònim ha dit...

per desgracia las siglas del partit no tenen res a veure, a Tordera governa CIU i tambe volen encolomarnos un ARE, havent-hi centenars de vivendes sense vendre i sense cap proposta d'ampliació dels serveis basics.
La ineptitut no es patrimoni de cap partit, son les persones que soposadament els representen en cada municipi. Pel que es veu n'estem envoltats de ineptes, per no dirne un altre cosa que no sería políticament correcte.

Anònim ha dit...

qui construiex aquests pisos?