divendres, d’octubre 24, 2008

Un viatge al gran nord

Escoltem al Malgrat Confidencial l’entrevista sobre el viatge que l’alcaldessa de Malgrat i el regidor de joventut varen fer a Oslo, fent part d’un periple organitzat pel departament de Benestar Social de la Diputació, on, a més del personal de la Diputació, hi van anar 7 o 8 alcaldes, regidors i tècnics socials dels ajuntaments. Amb el nombre de municipis que hi ha a Catalunya, ja és casualitat que d’aquests 7 o 8 representants dels ajuntaments, dos fossin de Malgrat.

Va ser un viatge esgotador, però molt profitós. No sé perquè l’alcaldessa, cada cop que va de viatge, ens ha de dir que va ser un viatge esgotador. Jo he anat moltes vegades a Noruega, en viatges de treball, de vegades viatges molt intensos, i no recordo cap esgotament d’aquest tipus. Serà que es vol disculpar fent-se la víctima?

Profitós? Diu que Noruega és un país socialment més avançat que el nostre, i la única raó que ens dóna és que són un país ric. Que Noruega és un país més ric que el nostre és veritat, i això ja es sabia abans de fer el viatge. Però també és un país més ben organitzat. I el que s’havia de fer durant aquest viatge, si es volia que fos profitós, és procurar aprendre de la seva organització i de la manera com avaluen les seves prioritats. Però, d’això no se’ns en parla.

Dir que només es poden millorar les prestacions municipals augmentant els recursos és una mania que tenen molts responsables municipals. I és una afirmació falsa. No hi ha cap dubte que, si s’organitzessin millor i si definissin millor les seves prioritats, podrien millorar el servei que donen. Per això es fa aquest tipus de viatges. Si la única conclusió a la que s’arriba és la de dir que si Noruega és un país socialment més avençat que el nostre és degut a que són més rics que nosaltres, malaguanyat esgotament de l’alcaldessa.

Sent, però, de natura optimista, penso que en menys de tres minuts que va durar l’entrevista, el que va passar és que l’alcaldessa no va tenir temps de desenvolupar tot el que ha après al gran nord, i no que no s’hagi assabentat de res.

Per cert, Oslo és una ciutat amb un urbanisme que ha sabut lligar habitatge i natura (és una ciutat on hi ha una ordenança municipal regulant la cacera de l’ós a la ciutat). Potser els viatgers malgratencs hi hauran après alguna cosa, com ara que és millor una riera vegetalitzada que una riera enformigonada. Si fos així, el viatge hauria valgut la pena.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Xapó per el comentari! Per cert.. no s'equivoqui. Aquest tipus de viatge són els que organitza la Diputació per celebrar l'inici del curs polític. Una mena de turisme administratiu.

Ja ho va dir l'alcaldessa a la ràdio: aquest any TOCAVA Oslo. Un lapsus verbal.. si les prioritats fossin unes altres, aquest any hauria TOCAT serveis socials.

Anònim ha dit...

En aquests casos, els nostres avis dirien " de pagar tú a pagar jo, quantes m'en fotería ". O " mentre i hagin burros anirem a cavall ".

Anònim ha dit...

M'en alegro que siguis de "natura optimista", però en aquest cas ets ingenu (de bon rotllo, ehh).