dimecres, de gener 21, 2009

Malgrat, gener del 1939 (3) – El bombardeig de la vila

La guerra civil s’anava acabant a Catalunya. Les tropes “nacionals” anaven avançant cap a Barcelona. El dia 21 de gener del 1939, avui fa exactament setanta anys, Malgrat va viure un dels dies més tràgics de la seva història, quan un grup de cinc avions va llençar una cinquantena de bombes sobre la vila, causant setze morts, vint-i-cinc ferits i desperfectes en una gran quantitat de cases. Dotze cases varen quedar enrunades i hi va haver desperfectes importants en unes altres vint.

Com ho podem llegir al llibre “Malgrat, crònica d’un segle”, es tractava d’una operació de preparació sobre una població sense ànims per a la resistència i amb ànsies perquè finalitzés el conflicte.

Si fem un balanç comparatiu d’aquesta tragèdia amb una altre molt actual, veiem que a Malgrat, el 21 de gener del 1939 el bombardeig “nacional” va matar gairebé quatre persones de cada mil, en un sol dia, mentre que a Gaza, durant més de dues setmanes, “només” hi ha hagut un mort per cada mil persones. Es a dir, en termes relatius, el bombardeig de Malgrat va ser quatre vegades més mortífer, el que ens pot donar una idea de la tragèdia que aquest bombardeig va suposar per la vila.

Foto: Casa destruïda al carrer Ramon Turró com a conseqüència del bombardeig del 21 de gener de 1939.