divendres, de juliol 17, 2009

El misteri de les taques perdudes

No és que m’hagi convertit en autor de novel•les policíaques, sinó que sembla ser que el problema de les taques perdudes del sol, del que ja he parlat alguna vegada, s’ha resolt.

El Sol es troba en el punt més baix d’un mínim del cicle solar únic en la seva classe des de fa més de cent anys; les taques solars han estat enigmàticament escasses durant més de dos anys. Ara, per primera vegada, els físics solars en podrien entendre la causa.

Els investigadors van anunciar que un raig de gas de les profunditats del Sol es troba migrant més lentament del que és normal dins de l’estrella, donant com a resultat la falta de taques solars que s’observa actualment.

Rachel Howe i Frank Hill, de l'Observatori Solar Nacional (NSO, per la seva sigla en anglès), situat a Tucson, Arizona, van usar una tècnica anomenada heliosismologia per a detectar i seguir el rastre dels raigs de gas a una profunditat de 7.000 km sota la superfície solar. Cada 11 anys, el Sol genera nous raigs prop dels seus pols. Aquests corrents de gas, migren lentament des dels pols cap a l’equador i quan el primer arriba a la latitud crítica de 22 graus, comença un nou cicle de taques solars.

Howe and Hill van descobrir que el corrent de gas associat amb el pròxim cicle solar s’ha mogut lentament. Va trigar tres anys per cobrir un rang de 10 graus en latitud, en comparació amb els dos anys del cicle solar anterior. Ara, el raig està finalment arribant a la latitud crítica, anunciant d’aquesta manera el retorn de l’activitat solar en els pròxims mesos i durant els anys que vénen.

El mínim solar actual ha estat tan llarg i profund que va dur a alguns científics a suggerir que el Sol podria estar entrant en un llarg període en el qual no hi hauria cap activitat solar, similar al Mínim de Maunder del segle XVII. Els nous resultats dissipen les preocupacions. La dinamo magnètica interna del Sol segueix funcionant i el cicle de taques solars no serà interromput.

No tindrem, si aquests científics tenen raó, una nova petita edat del gel. Aviat podrem començar a tornar a veure les taques del sol, anunciant el principi del cicle solar número 24.

De totes maneres, queda molt per aprendre sobre la dinàmica solar, tant important pel clima del nostre planeta. De manera que no podem saber si el cicle 24, que tot just comença, serà un cicle actiu o un cicle més aviat ensopit.