dijous, de juliol 23, 2009

La Torre de can Sala

Finalment comença a sortir el projecte de rehabilitació de la torre de can Sala, projecte que quedarà enllestit d’aquí a poques setmanes, i que es complementarà amb la construcció d’un edifici lateral. La torre serà, segons el projecte, la seu de l’Oficina de Gestió Tributària de la Diputació, i al nou edifici hi hauria d’anar l’arxiu municipal.

El cost econòmic total del projecte, al dia d’avui, és de 900.000 euros per rehabilitar la torre i de 1.300.000 euros per la construcció del nou edifici. L’ajuntament disposa d’una subvenció de la Generalitat de 400.000 euros, que té com a límit d’utilització el primer trimestre de l’any 2010.

En uns moments on ens comenten que l’economia de molts ajuntaments està ofegada, que alguns es plantegen reduir personal, i que d’altres probablement no podran pagar les nòmines d’aquí a uns mesos, el gastar 1.300.000 euros per fer un nou edifici pot semblar una temeritat.

Encara que l’economia de l’ajuntament de Malgrat no tingui tantes dificultats com altres, degut a un endeutament molt raonable, no hem d’oblidar que aquest endeutament acaba d’augmentar molt notablement amb un préstec de 5 milions d’euros, en principi per construir un nou centre cultural, pressupostat en uns 15 milions, el finançament del qual no és gens evident.

Seria prudent que l’ajuntament es pensés bé les seves inversions. La crisi podria ser més llarga i més dura del que podem preveure, i endeutar-se massa pot ser contraproduent.

Amb la perspectiva que tenim ara mateix, rehabilitar la torre, sí, i de pressa, que hi ha urgència. Fer el nou edifici podria quedar per més endavant, quan les coses es vegin més clares. No seria la primera vegada que un projecte, encara que s’hagi estudiat com un conjunt, es realitza en dues fases. I la qualitat de l’obra final moltes vegades és millor.