divendres, de juliol 17, 2009

La bombolla immobiliària

Sí, ja sé que el que tocaria ara mateix és parlar del finançament autonòmic, però la cosa és molt complicada i reconec que encara no la he entès. Ho deixarem, doncs, per un altre dia.

El ministeri d’habitatge acaba de publicar els preus del metre quadrat corresponents a cada any, des de l’any 1995. Aquest tipus d’estadística és, a Espanya, poc fiable, ja que es té la costum de no declarar el preu real de la transacció quan es fa l’escriptura de la compra venda. Per tant, aquesta estadística l’ha feta el ministeri amb valoracions, més que amb dades reals.

Sigui com sigui, aquestes dades ens mostren que el preu mitjà del metre quadrat a Espanya ha passat de 693 €/m2 l’any 1995 a 2.086 l’any 2007, és a dir, un augment del 300 % en 13 anys. Si els preus del metre quadrat haguessin seguit l’índex de preus al consum, l’any 2007 el metre quadrat hauria hagut de valer 990 €/m2, només un 143 % més que al 1995.

Aquesta diferència ens dóna una idea de l’amplitud de la bombolla immobiliària i, per tant, de l’ordre d’idees del que l’habitatge hauria de baixar a partir del seu valor màxim, l’any 2007. I aquest ordre d’idees és del 50 %. Per ara, segons algunes dades, ha baixat del 20 % i, segons d’altres, el 10 %. Podem fer-nos una idea del camí que encara queda per fer per absorbir completament la bombolla. I del que haurem de suar i de patir encara per un quan temps.