dilluns, d’agost 24, 2009

Greenpeace i el nivell del mar


Vaig llegir fa temps una notícia de Greenpace, datada del 2005, sobre l’augment del nivell del mar degut al canvi climàtic. Portava la figura d’una noia jove que vivia a prop del mar, a la illa del Pacífic Sud de Kiribati, observant l’aigua de mar durant una “gran marea” passant per sobre d’un mur construït per la família per a protegir la seva terra contra l’erosió pel mar.

Els comentaris de Greenpace eren els següents:

Menys d’una setmana abans que el Protocol de Kyoto entrés en vigor, la petita illa de Kiribati va ser inundada per una “gran marea” - un exemple del tipus d’augment del nivell del mar, que podem esperar veure més sovint a mesura que augmentin les temperatures globals.

Milers de persones que viuen a l’atol de baixa altitud de Kiribati al Pacífic central es van veure afectades per les onades que van arribar a 2,87 metres. Terres de cultiu van ser arrossegades cap al mar i pous d’aigua potable van ser contaminats. L’hospital Beti al sud de l’illa es va inundar quan les onades varen passar per sobre dels murs de defensa de la mar.


Com a tothom, la imatge em va impactar i em va fer el seu efecte. Però em vaig dir: què tindrà a veure una “gran marea”, o “marea viva” o una “marea excepcional” amb l’augment del nivell del mar degut al canvi climàtic? Les marees vives són relativament freqüents, ja que es corresponen a la lluna plena i a la lluna nova, que és quan la lluna, la terra i el sol estan alineats. Es a dir, les trobem aproximadament dues vegades cada mes.

Però també hi ha marees excepcionals. Les trobem quan la lluna, la terra i el sol estan alineats, i, a més, quan la lluna es troba en el punt de la seva òrbita més propera de la terra, el que fa que augmenti la seva força d’atracció. Si, a més, la terra es troba en el punt més proper del sol de la seva òrbita, l’atracció del sol també augmenta, augmentant encara més la magnitud de la marea. La marea de la foto de Greenpeace es corresponia amb una marea excepcional, que no té res a veure amb el canvi climàtic.

Però no només hi ha marees degut a l’atracció del sol i de la lluna. També hi ha les marees dites baromètriques. La pressió atmosfèrica varia constantment entre 990 i 1040 hectopascals, i de vegades encara més. Quan la pressió atmosfèrica és alta, l’aire de l’atmosfera és més dens, i pesa més. Això fa que el nivell de l’aigua de l’oceà baixi. Al revés, quan la pressió atmosfèrica és baixa, la densitat de l’aire disminueix, l’aire pesa menys i el nivell de l’oceà puja. Com que la variació d’un hectopascal fa variar el nivell del mar en 1 centímetre aproximadament, aquestes marees baromètriques poden fer variar el nivell del mar de 50 centímetres.

Dit això, ha pujat el nivell del mar realment a les illes Kiribati? El doctor Awnesh Singh, de la universitat de Fiji, publica des de l’any 1992 el nivell del mar a molts arxipèlags d’Oceania. De la seva darrera publicació he tret el gràfic corresponent a les illes Kiribati, on podem veure que el nivell mitjà del mar es manté constant, i que només varia en funció de la pressió atmosfèrica: a més pressió atmosfèrica, més baix és el nivell del mar, i a menys pressió atmosfèrica, més alt és el nivell del mar.

Es a dir, que la imatge i el comentari de Greenpeace estan molt bé per impressionar a la gent impressionable, però que no tenen res de científics i sí molt d’enganyabadocs. Com gairebé sempre que parlen del canvi climàtic.

4 comentaris:

Miquel ha dit...

Hi ha qui segueix afirmant que totes aquestes teories catastrofistes sobre el canvi climàtic només volen acabar amb l'hegemonia capitalista i establir un nou ordre mundial. Això, òbviament és una altra teoria científicament poc comprobada... Salut!

Anònim ha dit...

És una més de les manipulacions a que ens té acostumats aquesta organització verda. Tot el que fan només té un motiu: donar raó de ser a l'existència de la mateixa i dels que viuen d'ella amb les contribucions dels incauts els hi aporten.

Anònim ha dit...

Jo crec que el canvi climàtic és una realitat, però també constato que s'ha obert un important mercat al voltant de la lluita contra el canvi climàtic que fa bern contradictoria alguns dels seus postulats. Molts espavilats fan l'agost venent coses absurdes que suposadament són ecològiques i quan les analitzes són pura filfa. Només cal veure les tonteries que arriben a regalar alguns regidors de medi ambient que només serveixen per generar més residus. De l'Ajuntament directament a la bossa d'escombraries per inútils.

Anònim ha dit...

Jo en tinc tres d'aquests regals:
- Un cendrer metal·lic semblant a un encenedor "zippo".
- Un cendrer "cucurull" de platja de material plàstic.
- Una bossa per a la compra, de material sintètic.

Algún d'aquets objectes és biodegradable? NO.