dimarts, de setembre 15, 2009

Més sobre la consulta d’Arenys de Munt

Llegia aquesta tarda l’escrit de la Neus Serra sobre el referèndum d’Arenys de Munt. No m’he pogut estar de fer-hi un comentari. I és que, ben mirat, cada dia que passa trobo que aquesta referèndum (o consulta popular, com es vulgui dir) ha estat des del principi una presa de pèl. I ho ha estat començant per la pregunta. Em permeto copiar el comentari que he fet al blog de la Neus:

En efecte, la pregunta té una ombra important: es preguntava, més o menys, si es volia una Catalunya independent integrada a la Unió Europea. Aquest objectiu és molt difícil d’assolir, si no és impossible, sempre i quan la separació es faci contra la decisió de l’estat espanyol. Si en aquesta consulta s’hagués explicat això, que una Catalunya independent, ara mateix, estaria fora de la UE durant uns quants anys, quin hauria estat el resultat?

El “referèndum” d’Arenys de Munt, amb perdó, em sembla una veritable collonada (de les que parlaven tant en Pla com en Dalí). Si aquesta consulta hagués estat tan democràtica com ens volen fer creure, algú hauria explicat als possibles votants els inconvenients de la independència, inconvenients entre els quals el d’estar fora de la UE n’és un dels més importants.

I si algú té la solució per fer-nos entrar a la UE un cop assolida la independència, que ens ho expliqui.

De manera que, al meu entendre, la pregunta estava, per dir-ho d’alguna manera, esbiaixada.


Si a mi m’asseguren que l’endemà de la independència estarem dins de la UE (i amb la moneda única), probablement seria independentista. I ho seria perquè penso que la única manera de conservar l’idioma català és tenint un estat independent. Però m’ho haurien no solament d’assegurar sinó que m’haurien de convèncer de que serà així.

Raó per la que demano als independentistes convençuts (i espero que convincents) que facin el favor d’explicar-m’ho. Els hi estaré molt agraït. I, a la vegada, seria un exercici de racionalitat en un procés on la rauxa ha estat l’estat d’esperit dominant (la rauxa entesa com a determinació sobtada o pensada capriciosa, no com a violència)

7 comentaris:

Miquel ha dit...

Jo no crec que pugui, però suposo que algú com López Tena i López Bofill ho poden explicar i raonar força bé:

http://www.racocatala.cat/noticia/16383/lopez-tena-afirma-dret-internacional-preveu-catalunya-sigui-part-ue-si-aconsegueix-ser-ind?pag=1

http://paper.avui.cat/article/dialeg/75644/independencia/ue.html

Resumint: El conveni de Viena, de 1978, permetria a Catalunya passar a ser directament estat membre de la Unió Europea en cas que s’independitzés. Així ho ha defensat avui Alfons López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial i president del Cercle d’Estudis Sobiranistes, en una conferència celebrada a Brusel·les. Segons l’article 17 d’aquest conveni, la hipotètica Catalunya independent, en cas que escollís seguir a la UE com a estat membre, sols hauria de comunicar-ho a tots els estats de la Unió.

Rat Penat ha dit...

Hola a tots:

M’agradaria compartir amb vostès les impressions que m’ha causat no sols el resultat, sinó tot el “circ” que es va muntar al voltant del “simulacre” de referèndum d’Arenys.

1) Ha estat una consulta impulsada per una entitat pro-independentista com és el MAPA.
2) El cens de votants comprenia els arenyencs majors de 16 anys, independentment de la seva nacionalitat.
3) No hi ha hagut campanya en contra del SI, tot i que sí en contra de la mateixa consulta.
4) El fet de la manifestació dels falangistes ha esperonat els partidaris del SI.
5) S’han fet actes festius paral•lels a les immediacions del lloc de votació i així atraure la gent.
6) Ressò mediàtic als mitjans de comunicació.
7) Participació del 41% i abstenció del 59%.

Tots aquests aspectes em fan pensar en un referèndum d’estar per casa, el resultat del qual ja era conegut amb antelació. Res a dir en contra de l’esperit creat en les persones quant a ser la primera pedra de quelcom molt més important i superior.

Parlem de resultats:

Vota un 41 % del cens (Com ja he dit inclosos els joves compresos entre el 16 i els 18 anys). I si el 59 % restant està en contra i per això s’absté?.
El “SI” és un 96 %; o sia, un altre 4 % que vota en contra/blanc/nul.
Per a mi no es un resultat que es pugui tenir en compte seriosament, ja que si es mira enrere i s’observen els resultats en nº de vots d’eleccions al municipi tenim que:

- Autonòmiques 2006: CIU 1456; ERC 866 i PSC 645.
- Municipals 2007: AM2000 871; ERC 744; CIU 651 i PSC 430.
- Generals 2008: PSC 1521, la resta bastant per sota.

Com es pot veure i és de sobres conegut pels polítics, depèn del que es voti, la ciutadania es decanta per una opció o altra, sense tenir en compte nacionalisme o no nacionalisme.

Una altra qüestió és: els partidaris de tot plegat s’han parat a pensar en el mal que han pogut fer a Catalunya amb aquest afer, pel qual s’han enfrontat els integrants del govern tripartit? Volen desestabilització a fi de donar una sensació de què aquest pacte no funciona?
Hi ha enfrontaments fins i tot dins una mateixa coalició (CIU), en que Convergència va per una banda i Unió per l’altra.

Com he dit al principi, ha estat la primera pedra d’una gran construcció, però per a qui ho vulgui entendre, permetin-me un refrany castellà:
“No por mucho madrugar amanece más temprano”.



Rat Penat

Anònim ha dit...

- En unes eleccions generals, aquí, la gent vota en contra de, no a favor de.
- En unes autonòmiques, tot i que regeix el primer concepte, els resultats són força imprevisibles per l'elevat nombre de conceptes i variables que condicionen el vot.
- En unes municipals es vota principalment a veïns coneguts. Si els votants són molts, jubilats i a mes juguen a petanca, aprofiten per consolidar el seu espai i temps d'oci votant a qui complau les seves curtes espectatives de futur.
- En un referèndum les persones contesten a una pregunta concreta sense altres diverses consideracions alienes al tema. És en aquest últim marc participatiu on l'abstenció és menor al ser menor el mombre de variables que hi entren en joc.
Permeti'm vostè, Rat penat, que li recordi també un refrany castellà que maliciosament han practicat els polítics estatals i d'aquí també i que diu "En rio revuelto, ganancia de pescadores".
Ara és l'hora d'anar, els d'aquí, tots junts i empentant en la mateixa direcció si no volem seguir depenent de les escorrialles del real festí social que es foten a Madrid a conta nostra. Ja en tenim prou i de sobres de misèries i de miserables.

Anònim ha dit...

No menystinguem tan a la gent d'Arenys, si es fa aquesta pregunta és perquè estan degudament informats,em sumo al que ha esmentat en Miquel i aprofito per citar literalment els preceptes del Conveni:


ESTADOS DE RECIENTE INDEPENDENCIA
SECCIÓN I
REGLA GENERAL
Art. 16. Posición respecto de los tratados del Estado predecesor. Ningún Estado de reciente independencia estará obligado a mantener en vigor un tratado, o a pasar a ser parte de él, por el solo hecho de que en la fecha de la sucesión de Estados el tratado estuviera en vigor respecto del territorio al que se refiera la sucesión de Estados.

SECCIÓN II
TRATADOS MULTILATERALES
Art. 17. Participación en tratados en vigor en la fecha de la sucesión de Estados.

1. Sin perjuicio de lo dispuesto en los párrafos 2 y 3, un Estado de reciente independencia podrá, mediante una notificación de sucesión, hacer constar su calidad de parte en cualquier tratado multilateral que en la fecha de la sucesión de Estados estuviera en vigor respecto del territorio al que se refiere la sucesión de Estados.

Jo sóc independentista convençuda,en part pel sentiment que he "mamat" però a mesura que em vaig fent gran i sobretot informant em reafirmo.Pels arguments del "no" ja tinc els nacionalistes espanyols i per ara no he sentit cap economista ni especialista en Dret que m'aporti un sol comentari digne de raó.No estic gens d'acord en com es titlla aquesta consulta ni per segons quins espanyolistes,ni per segons quins catalans.Jo ja no parlo de sentiments,parlo de Dret,de justícia,d'equitat i de respecte.Per exemple,en aquest mateix bloc es diu sobre la consulta:"presa de pèl",diu que és impossible una catalunya independent a la UE (amb això l'aconsello que llegeixi els Tractas),veritable collonada,..Permeti'm dir.li que no em sembla just com qualifica aquest referendum,ho pot fer?és clar és el seu bloc,però en d'altres qüestions cal informar-se,per cert,quan temps fa que no viu a Catalunya?

ssr ha dit...

Tinc entès que n’hi ha prou amb el vet d’un sol membre de la UE per impedir l’entrada d’un nou estat a la Unió. Per això penso que, en el cas de que Catalunya es declarés independent contra el parer de l’estat espanyol, tindríem problemes per entrar a la UE.

La posició de l’Alfons López Tena (autor molt interessant quan escriu sobre el tema de la independència de Catalunya) només és viable si l’estat espanyol està d’acord en reconèixer la independència de Catalunya. Si no, el vet és prioritari al tractat del que parla l’amic Alfons (o així m’ho han assegurat gent que semblen conèixer bé els diferents tractats europeus)

Sigui com sigui, la meva única intenció al publicar el post és obrir el debat i, si és possible, aclarir-nos les idees.

Anònim ha dit...

Con sempre pixan fora de test, set veu el plumero.

Anònim ha dit...

En este video digo lo que opino de vosotros, los catalanes.

http://www.youtube.com/watch?v=AZxTVuARCt8

Y no me amilano ante nada, que lo sepáis.