dissabte, de març 06, 2010

El cost de TVC


Parlàvem fa temps del que costa la tele catalana. En parlàvem al desembre del 2.008, i encara no estàvem amb tanta crisi sobre les espatlles com ara, de manera que el que dèiem llavors és més veritat en aquest moment.

Aprofito el que diu avui la Vanguardia per tornar sobre aquest tema. La tele catalana necessitarà aquest any unes subvencions de 283 milions d’euros. Els ingressos, que eren de 166 milions d’euros l’any 2.005, han passat a 104 l’any 2.009. Les despeses, de 327 milions l’any 2.005, han passat a 402 milions l’any 2.009.

Les “pèrdues” acumulades de la tele catalana, des de l’any 2001 al 2009, han estat de 1.377 milions d’euros. “Si aquesta quantitat s’hagués tingut de finançar, per exemple, al 5 %, la TVC hauria hagut d’assumir uns costos aproximats de 69 milions d’euros anuals només pel cost dels interessos. I això representa gairebé la meitat dels ingressos”, diu la Vanguardia.

Personalment no estic contra l’existència d’una televisió pública catalana, encara que sigui deficitària. Es més, la considero necessària. Però el cost de l’actual TVC és excessiu. Probablement es podrien replantejar els seus objectius, fer-los més modests, de manera a poder reduir les subvencions que necessita. Sobre tot en aquests temps de crisi, on tothom (o, almenys la majoria) haurà de reduir el seu tren de vida. I on les institucions diuen que no tenen un finançament suficient.