dimecres, de març 10, 2010

Espanya es resseca


No fa pas gaire, exactament el dia de Sant Nicolau de l’any passat, també dia de la Constitució, el diari El País publicava un article amb el títol España se reseca. Aquest article és una demostració clara de que, de vegades, valdria més callar. El subtítol diu: “la península és la zona europea que perdrà més pluja (un 20 %) pel canvi climàtic, segons un estudi oficial. L’augment de la temperatura mesurada des del 1.970 ja duplica la mitjana mundial”.

I és que, des de finals de desembre, va començar a ploure i no para. Els embassaments espanyols, que es trobaven per sota de l’emplenament mitjà dels darrers deu anys des del mes de març de l'any passat, ara estan plens. Molts s’han hagut d’obrir perquè ja estaven plens del tot. Al 9 de març, els embassaments tenien 44.044 hm3, un 79,8 % de la capacitat total, que és de 55.223 hm3.

A Catalunya, en canvi, els embassaments, després de la gran sequera que va estar a punt de provocar talls en el subministrament ara fa un parell d’anys, durant tot el 2.009 han estat més plens de la mitjana dels deu darrers anys, i continuen igual. Al 9 de març, la quantitat embassada era de 1.424 hm3, un 73,4 % de la capacitat total, que és de 1.939 hm3.

Si els embassaments espanyols s’han emplenat des de fa dos mesos és perquè les borrasques atlàntiques han vingut pel sud. Exactament el que la teoria del canvi climàtic diu que passarà cada vegada més rarament. Probablement tenen raó, ja que parlen de finals de segle. Per ara, però, i malgrat que la concentració de CO2 segueixi augmentant i que la temperatura peninsular no pari de pujar (segons el País), no sembla pas que sigui el cas.

Situació dels embassaments.