divendres, de març 12, 2010

Els pirates somalis

Llegint un reportatge sobre la illa de Socomora al National Geographic d’aquest mes m’he trobat amb la sorpresa de que els habitants d’aquesta illa estan molt contents de que hi hagi pirates als seus mars. El problema que tenien, abans de que hi haguessin aquests pirates, era que els grans vaixells de pesca s’acostaven a la illa i plomaven tota el peix. Com que els nadius de Socomora viuen fonamentalment del que pesquen, aquesta “esquilada” del seu mar els hi posava problemes bàsics importants.

Diuen els nadius que aquests vaixells pescadors, veritables fàbriques, llençaven al mar fins al 90 % del peix que pescaven, el que ens dona una bona idea del mal que aquests pescadors “industrials” fan a la riquesa marina.

Doncs bé, ara, amb els pirates somalis que han foragitat aquests depredadors voraços de les costes de Socomora, els pescadors nadius tornen a tenir una pesca que els permet alimentar-se.

Es a dir, que no hi ha mal (els pirates) que per bé no vingui (la fugida dels pescadors industrials depredadors del mar). No sé si en som prou conscients.