divendres, de març 23, 2012

El preu de l'electricitat del segon trimestre


Fa un parell de dies es van conèixer les dades de l’última subhasta TUR (tarifa d’últim recurs) pel segon trimestre del 2012.

Per segona vegada consecutiva, aquests preus han experimentat un descens, aquest cop del 3,2 %, el que permetrà que la pujada que experimentarà l'usuari no sigui tan elevada com es temia.


En efecte, quan a la subhasta del 27 de setembre passat el preu de la producció d’electricitat va pujar un 9,0 %, l’anterior govern, en considerar que hi havia unes eleccions generals properes, va decidir no pujar la tarifa als usuaris, rebaixant els peatges (que constitueixen l’altra part de la tarifa) pel darrer trimestre de l’any passat. Aquesta rebaixa acaba de ser considerada il•legal pel Tribunal Suprem, per la qual cosa cal augmentar de nou els peatges durant un trimestre per compensar.

La subhasta de desembre 2011, pel primer trimestre del 2012, va tenir una rebaixa del 8,8 %. El nou govern va mantenir les tarifes, tornant a augmentar els peatges.

Tenint en compte que els peatges representen aproximadament el 50 % de la tarifa, i que el proper trimestre s’hauria de compensar el que no es va apujar els darrer trimestre de l’any passat, l’augment de la tarifa serà, probablement, de (9,0 % - 3,2 %) / 2 ~ 3 %.
Si creiem que el gràfic que compara els preus de l'energia elèctrica residencial d’Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit, és correcte, podem preguntar-nos quina és la raó per la qual s’ha de seguir augmentant el preu de l’energia elèctrica residencial en aquest país.

És molt interessant llegir aquesta entrada del blog Servicios Energéticos, del que he copiat el gràfic.