dimarts, de març 06, 2012

És imperatiu actuar


Fa pocs dies s’ha publicat el paper Environment and Development Challenges: The Imperative to Act, escrit per una sèrie de personalitats que han guanyat el premi Planeta Blau (Blue Planet), atorgat als que aportin resultats d’investigació que hagin ajudat a trobar solucions als problemes globals de medi ambient.

Aquest document és una síntesi dels missatges clau dels treballs individuals de cada autor, i analitza l'estat actual i futur del medi ambient mundial i regional, i les seves conseqüències per la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.

Es tracta d’un paper seriós i la seva lectura és recomanable. La seva conclusió és que els immensos riscos ambientals, socials i econòmics als que el nostre món s’enfronta degut a la nostra manera de fer actual, seran molt més difícils de gestionar si no som capaços de mesurar els aspectes clau del problema. Hauríem de reconèixer les serioses limitacions del PIB per mesura de l'activitat econòmica, hauríem de sortir del sistema actual d’explotació dels recursos naturals, i hauríem de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Els problemes de la crisi econòmica actual no són res comparats amb els de la crisi mediambiental cap a la que ens encaminem.

Només en reproduiré un gràfic: el canvi climàtic com a multiplicador de la inestabilitat. Hi veiem els llocs on es probable que es produeixin problemes de falta d’aigua, d’augments insostenibles de població, de collites en disminució, de fam i de problemes a la costa. Podem observar que els problemes costaners, deguts a l’augment del nivell del mar com a conseqüència de l’escalfament global, ens afecten molt directament.