dijous, de març 08, 2012

L’atur del mes de febrer


Mirant el gràfic del nombre d’aturats a Espanya al mes de febrer fa por. L’augment, des de desembre, és impressionant. És el que diu l’estadística dels aturats inscrits al SEPE, inicials de Servicio Público de Empleo Estatal (antic INEM).


L’economia espanyola (i la catalana) va molt malament. Va cada vegada pitjor. Però la única cosa que sembla interessar als nostres polítics és la reducció del dèficit públic, que és important, però que no ho és tant com l’augment de la quantitat de persones que no tenen ocupació. I, què voleu que us digui, això de que l’economia anirà millor quan es restableixi el crèdit és una utopia. Per dues raons: perquè el crèdit no es recuperarà, i perquè a Espanya (i a Catalunya) no som competitius.

Que què hem de fer? O bé Europa es comporta com un sol país, amb l’emissió d’eurobons, i es fa un pla de rellançament econòmic, o bé rebaixem els sous a Espanya i a Catalunya d’un vint per cent, o bé sortim de l’euro i devaluem.

Tenim davant nostre un temps complicat. Si el govern socialista no va ser capaç de donar cap solució, molt em temo que el govern actual, malgrat tot el que fa, tampoc la podrà donar.

I el govern català? Malgrat tot el que fan i retallen, les seves decisions no tenen cap importància, des del punt de vista de la recuperació de l’economia.

Menys mal que a Malgrat el nombre d’aturats inscrits al SEPE ha baixat de 24 persones.