divendres, de juny 01, 2012

El pacte fiscal (1) El model de finançament del 2009


No és la meva intenció criticar el pacte fiscal, que ara està de moda. I no el puc criticar, però tampoc el puc recolzar, perquè no tinc ni la més lleugera idea de què es tracta. D’aquí a aquí, es tracta de recaptar els impostos de Catalunya per la Generalitat, i després pagar al govern central un tant. D’aquí a aquí, es tracta de recaptar els impostos de Catalunya a la vegada pel Govern central i per la Generalitat, d’una manera que ningú sap com s’organitzarà. Hi ha qui diu que vol més quartos, hi ha qui diu que vol més sobirania. Jo, per ara, no hi entenc res.
Estava convençut que quan el senyor Pugcercós va aparèixer l’any 2009 amb un cartell anunciant que amb el nou finançament la Generalitat recaptava 3.855 milions d'euros més, els problemes econòmics de la Generalitat quedaven resolts per molt de temps. O el bon home no sabia sumar, o no va fer bé els càlculs. La veritat és que no he trobat enlloc el detall de com aquest senyor trobava aquest 3.855 milions suplementaris.

És clar que ERC no era la única formació política que defensava el nou finançament de l’any 2009, ja que el senyor Montilla presentava, amb menys parafernàlia, això si, les mateixes xifres al seu programa electoral.


És complicat saber el resultat del nou finançament. Consultant el Departament d’Economia i coneixement, al seu apartat “Els ingressos del model de finançament en el pressupost liquidat de la Generalitat”, hi he trobat les xifres del gràfic següent. No semblen gens brillants.


El detall d'aquests ingressos és el següent:


Seguirem filosofant sobre el tema.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El finançament del 2009 representava un augment d'ingressos sempre i quant la marxa economica fos favorable: l'increment es produia per una major participacio en impostos vinculats directament a l'activitat economica,si aquesta afluixa tambe baixen els ingressos.

pel que fa al pacte fiscal cada cop es mes clara l'aproximacio entre CiU i PSC, amb l'abstencio del PP. Novament CiU ens ha venut gat per llebre i ha enganyat miserablement al poble.

ssr ha dit...

Que el finançament del 2009 representava un augment d'ingressos sempre i quan l'economia fos favorable tothom ho sap. Però el 2009 l'economia ja no anava bé. Per què ni el Sr. Puigcercós ni el Sr. Montilla van explicar que si l'economia no anava bé, amb el nou sistema el finançament no augmentaria, sinó que disminuiria?

Com la majoria dels polítics, van prendre el risc de no dir tota la veritat. El problema és que qui va perdre més són ells, que van perdre la seva credibilitat. I ara queda poca gent que es cregui el que diuen els polítics.