dilluns, de setembre 23, 2013

Catalunya, europea o no?



La pregunta que es va fer ja fa un temps a aquelles consultes que s'anaven celebrant a cada poble era: Està d’acord que Catalunya esdevingui un estat de dret, democràtic i social, integrat a la Unió Europea? Si algú gosava expressar el més mínim dubte sobre si una Catalunya independent podria seguir formant part de la Unió, el titllaven de pobre ignorant.

Doncs resulta que a la primera de canvi sembla que les idees comencen a ser menys clares. Les declaracions afirmant que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea han descolocat el personal. No s'ho esperaven. Ja m'explicaran de què han servit les iniciatives per explicar internacionalment la posició catalana.

Les reaccions han estat poc convincents. La del president, afirmant que, malgrat que estiguessim fora de la UE, Catalunya seguiria a la zona euro; ja ens explicarà com s'ho manegarà. La del senyor Junqueras a l'agència EFE, i publicades al Punt, dient que una doble nacionalitat, espanyola i catalana, ens permetria seguir a la UE. Exactament, afirma que  "en una futura Catalunya independent, tots els ciutadans que ho desitgin pels seus “intensos vincles emocionals amb Espanya” puguin tenir la doble nacionalitat, la qual cosa considera que hauria de garantir la permanència de Catalunya a la UE".

Continua el senyor Junqueras dient: “Hi ha moltíssims ciutadans de Catalunya que s'emocionen veient jugar La Roja i tinc molts amics que estan contents quan guanya la selecció espanyola; i tot això és perfectament compatible que molts d'aquests ciutadans estiguin convençuts que tenen tot el dret a decidir el seu futur amb la resta de catalans, dotant-se dels instruments necessaris per tenir una societat més lliure, més justa i més pròspera”. El fet que hi hagi ciutadans que optin per la doble nacionalitat, una possibilitat que estudia el Consell Assessor per a la Transició Nacional a petició del govern, podria ser una garantia per a la permanència de Catalunya a la UE perquè, al parer del líder d'ERC, l'Estat espanyol “no té previst cap mecanisme per excloure de la seva nacionalitat cap ciutadà que no vulgui ser exclòs”. “Per tant, la nostra condició de ciutadans europeus està assegurada, pel fet que som ciutadans de la UE”.

Llegint aquesta argumentació he quedat parat. Què vol dir el líder d'ERC? Esperarem que algú aclareixi el significat d'aquestes frases. Es com si la darrera ofensiva del govern central hagués tocat el vaixell independentista per sota de la línia de flotació.