Avui és obligatori parlar de la Diada i de la cadena humana que ha d'anar de sud a nord de les terres catalanes. Un, que mira això des de 1.000 km, ho veu amb una certa perspectiva: plou a Catalunya, fa molt bon dia a Galícia.
Demà llegirem els diaris i escoltarem els polítics. La Razón i ABC portaran una foto de la Via amb clarianes, i la titllaran de fracàs absolut. Altres, en canvi, diran que, malgrat la pluja, ha sigut un èxit total. Uns diran que, havent-hi anat 400.000 persones, tot Catalunya clama per la independència. Altres diran que 400.000 persones només són el 5% de la població catalana i que, en conseqüència, el 95% han fet com la senyora Camacho i s'han quedat a casa. És a dir, cadscú interpretarà la fira a la seva conveniència, com sempre.
Les dades importants per entendre l'actual Diada ens les dóna el País: segons una enquesta d'aquest diari, publicada el diumenge passat, el 49% de la població de Catalunya votaria, en principi, a favor de la independència, percentatge que passaria al 41% si la independència suposés la sortida de la Unió Europea. El 63% dels catalans, segons aquesta enquesta, considera que no estan ben informats de les conseqüències d'una eventual secessió.
Demà, un cop passada l'eufòria de la Diada, i demà passat, i l'altre, tocarà seguir gestionant tot aquest embolic. No serà gens senzill. Uns i altres haurien d'explicar els seus arguments sobre els avantatges o els inconvenients d'una Catalunya independent, racionalment. Però no ho faran. Els uns seguiran dient que Espanya ens roba 16.000 milions d'euros cada any, encara que no sigui veritat, i els altres seguiran dient que Catalunya no pot ser independent perquè no ho permet la sagrada constitució.
Em fa l'efecte que passaran unes quantes Diades més abans que hi veiem una mica més clar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada