divendres, de novembre 09, 2007

Neteja a la costa?


El Ministeri de Medi Ambient té projectes grandiosos. Tan grossos que podem dubtar que mai es portin a la pràctica. Però no és aquesta la qüestió. Per a mi, la qüestió és si els projectes del Ministeri són bons o no.

I quins són aquests projectes de tanta importància? pregunta en Janí.

Li ensenyo el diari. Hi llegim que, al nord del litoral català es vol enderrocar algunes de les moles de totxo que fa dècades que serveixen per albergar-hi turistes.

Recoi, em diu en Janí, això s’assembla amb el que volen fer al País Valencià.

Efectivament, és això mateix. Fins ara, tots hem criticat el que ha passat al País Valencià, on s’ha construït i es segueix construint sense cap mirament pel paisatge ni pel medi ambient. Edificis massius al mateix costat del mar, molts sense tenir assegurat el subministrament d’aigua. Tots hem estat d’acord que calia fer una acció forta per acabar amb aquesta trencadissa. La mateixa Unió Europea ha criticat vivament l’urbanisme costaner valencià, el que ha provocat escarafalls i acusacions de partidisme de la part de la Generalitat valenciana.

Però Malgrat i Santa Susanna són tractats pel Ministeri de la mateixa manera. Perquè el Ministeri és especialment sever amb les construccions d’aquests dos municipis. Malgrat es veurà afectada tant al nord com al sud:

- Al nord, el pla diu que en el delta de la Tordera hi ha molts càmpings situats en zona de servitud i altres estan situats en un espai natural. Es proposa incorporar dins del domini públic els terrenys actualment ocupats per aquests càmpings.

- Al sud, es proposa incloure en el pla els terrenys situats entre la via del tren i la platja, que avui dia estan ocupats per càmpings, restaurants, “xiringuitos”, hotels, una casa privada amb pista de tenis, un club esportiu de petanca, apartaments, etc. Aquesta zona, que es va començar a construir fa més de quaranta anys ha quedat desfasada, diu el Ministeri.

La Generalitat ja es va ocupar de la qüestió, impedint o limitant nous plantejaments en aquestes zones. El Ministeri va més enllà, proposa enderrocs i l’anul•lació dels projectes aprovats i encara no realitzats.

Programa seriós o programa electoralista? No ho sé. Però penso que fora bo que el programa fos seriós. Se’n podran discutir els detalls, però la mera contemplació de la fotografia que mostra la urbanització de Santa Susanna i de Malgrat entre la via del tren i la platja fa feredat.

Potser aquesta actuació podria aturar el “turisme de borratxera” (qualificatiu donat pels professionals del turisme al turisme de la nostra zona) i elevar una mica la seva qualitat.

Què en pensen els nostres regidors?

4 comentaris:

MALGRATOT ha dit...

Els nostres regidors no tenen criteris propis sinó de partit, el turisme està en mans de la Sra. Conxita que és qui mana al poble, TOTS els demés, son comparses de la senyora a canvi d'un sou de categoria A.

Anònim ha dit...

Una anècdota sobre aquest tema, em va passar fa uns 15 anys a Saragossa, a on estava sopant amb uns clients i companys en un restaurant. Els amos del restaurant havien treballat de joves a Calella, Pineda i Malgrat, potser feia 20 anys, es a dir entre 40 i 50 anys enrrera. En la conversa un dels amos em va dir que el que li agradava més de la platja de Malgrat i Santa Susanna era la quilométrica pineda que havia entre la via del tren i l'aigua. Vaig quedar totalment sorprès i li vaig dir que en prou feina m`he enrrecordava que havia quatre pins entre els hotels i apartaments. Jo vaig venir a Malgrat en el 1972 i pel que em devia dir aquell home, era pels vols dels inici dels 60. Com ha canviat Malgrat i Santa Susanna.

Manel des de Karlsruhe

Anònim ha dit...

Parlàven potser d'uns pins que van tallar de nit? d'això la gent en parla a vegades.

Anònim ha dit...

La pineda arribava fins on llavors hi havia "l'astillero". Va durar sense construccions més o menys fins al final dels anys 50, quan es va fer can Kuifert i alguna casa particular.