divendres, de gener 23, 2009

A Malgrat som de Girona

Fa relativament poques setmanes que ha aparegut un blog ben interessant a Malgrat, el blog Malgrat som Girona, amb l’objectiu de defensar que Malgrat passi de pertànyer a la província de Barcelona a ser-ho de la de Girona.

Històricament, des del segle XIV fins l’any 1832, en que es va crear la divisió provincial actual, en efecte, Malgrat gairebé sempre havia estat a la vegueria o al corregiment de Girona. Recordem que la creació de la Diputació de Catalunya, antecessora de l’actual Generalitat, es va far paulatinament durant finals del segle XIII, i que es va consolidar a les Corts de Barcelona – Lleida – Tortosa dels anys 1364 i 1365, i que va tenir Barcelona com a seu. Catalunya es va dividir llavors en vegueries: podem observar en els plànols de diferents èpoques que Malgrat, tant que les vegueries varen durar, gairebé sempre va pertànyer a la de Girona (que coincidia amb el bisbat, i que arribava fins a Arenys).

Pel decret de Nova Planta, publicat a Catalunya el gener del 1716, l’administració va canviar, la Diputació General es va convertir en Real Audiència, amb competències disminuïdes, i les vegueries es varen convertir en corregiments. Podem veure al mapa corresponent que Malgrat pertanyia també al corregiment de Girona.

Un període una mica confús es va iniciar l’any 1808, amb la caiguda del poder Borbó. Llavors va esclatar una lluita entre historicistes i centralistes, que varen guanyar aquests darrers. Espanya es va dividir en 40 províncies, i Catalunya en tres (Barcelona, Tarragona i Urgell). Malgrat va passar a ser de Barcelona. Uns anys més tard, es va crear la província de Girona, a la que Malgrat no pertanyia. Finalment, l’any 1833 s’aprovà l’actual divisió provincial espanyola, que posà definitivament (per ara) la frontera entre Barcelona i Girona a la Tordera.

Es a dir que, històricament, Malgrat és de Girona, i que el posar la vila a la província de Barcelona és relativament “modern”.

Per altra banda, penso, d’acord amb els autors del blog mencionat, que tenim més tendència per Girona que per Barcelona.

Quan l’estatut surti del Tribunal Constitucional, probablement la divisió de Catalunya en vegueries es farà una realitat. Ser de Barcelona o de Girona no és pas el mateix. Ja n’he parlat fa un any i mig (perdó per l’auto citació).

Espero que els autors del blog ajudaran eficaçment a que l’autoritat municipal s’interessi en aquest tema i que es defineixi. Espero també que sabran trobar els arguments necessaris per fer que Malgrat passi a fer part de la vegueria de Girona, i no de la de Barcelona.

Bona sort.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Gràcies pel teu molt bon article, amb persones que mostren interès en allò pel que estem reivindicant, és el que ens fa seguir treballant en el nostre blog, una vegada més, gràcies.