dissabte, d’abril 11, 2009

Moció sobre l’energia nuclear

Hi ha vegades que un no sap si riure o plorar. I al veure la moció que el grup municipal ICV-EUiA ha presentat al darrer ple municipal de Malgrat he tingut aquesta sensació: no sé si riure o plorar. I és que la moció comença així: “Atès que l’energia nuclear és incompatible amb un model energètic sostenible, perquè no compleix cap de les seves premisses: no és econòmicament eficient, ni socialment justa, ni mediambientalment acceptable”.

Entenc perfectament que hi ha qui estigui en contra de l’energia nuclear. Personalment, potser par haver viscut molts anys a França, trobo l’energia nuclear perfectament plausible. Es econòmicament eficient i mediambientalment acceptable (no produeix CO2, aquest gas tan temut pels verds). En canvi, no sé si és socialment justa: a França, rics i pobres es subministren d’aquesta energia, i si la indústria francesa és, malgrat els sous elevats, rendible, és degut a un preu de l’energia elèctrica molt més econòmic que el que tenim aquí i ara. Això afavoreix els llocs de treball, cosa que, pel que es veu, els amics de ICV-EUiA consideren socialment injust.

També em trobo amb el dilema de no saber si riure o plorar quan, en la dita moció, es proposa “Demanar al Govern de l’Estat que, a partir del tancament de la central de Garoña, posi en marxa un pla de tancament progressiu de les centrals nuclears, i que prengui les mesures necessàries per fer possible un sistema energètic sostenible”. Té el grup municipal ICV-EUiA la més lleugera idea del que és un sistema energètic sostenible? Potser, si la tenen, ens la podrien explicar. Perquè un servidor no l’ha trobat enlloc. I ens podrien dir per quina energia pensen substituir la de les centrals nuclears que volen tancar?

Però el fet que ICV-EUiA presenti aquesta moció no passaria de ser una anècdota. Es el que s’espera d’una gent que està al límit de l’acceptació del sistema. Però el que m’ha deixat bocabadat és que el grup d’ERC l’hagi recolzat. I això que podem llegir a La Vanguardia del 16 de febrer d’enguany que ERC proposa (exigeix) revisar el pacte d’entesa del tripartit, en un document on es demana el “desenvolupament d’una política energètica catalana”. El que vol dir que, a la data citada, encara no fa dos mesos, el govern català, del que ERC em sembla que forma part, no havia desenvolupat cap política energètica. Com pot un partit seriós com ERC recolzar la moció que ha presentat ICV-EUiA si no tenen cap model desenvolupat de política energètica per Catalunya?

ERC es presenta com a un partit independentista. Però, de veritat ho és? Com poden garantir que, un cop assolida la pretesa independència, Catalunya tingui accés a una energia a un preu competitiu, si recolzen el tancament de les centrals nuclears abans de tenir un model energètic alternatiu? Algú pensa que Catalunya pot ser independent si abans no es té una política energètica? Governar no és únicament decidir, també és planificar. I per planificar cal ser coherent, no posar el carro davant dels bous. I és el que ERC, partit independentista, ha fet a Malgrat. Em sap greu perquè, en el fons, m’agradaria que fossin més seriosos. Seria la única manera que fossin més creïbles.

Es pot tenir l’opinió que es vulgui sobre l’energia nuclear, però, si us plau, abans de demanar-ne el tancament, presenteu-nos la vostra política energètica.

24 comentaris:

Anònim ha dit...

ERC,sap greu, pero quan en Bayarri i en Monguilod van plegar de seure's als plens, aquesta formació hi ha sortit perdent; eren dues primeres espases amb molt de "tall", la Verdaguer s'ho ha de fer gairebé tot sola, i aixó desgasta. Trobo que quan es presenta una llista no s'hauria de canviar l'ordre; de totes maneres fel-licito a la Teresa per la feinada que l'hi comporta estar al peu del canó al capdavant del grup.

que va de bò!! ha dit...

Doncs ves per on jo trobo a faltar més en Colomina per part de CiU.Aquest home si que era una daia a l´hora d´explicar l´obra de CiU al govern municipal.Ara la Neus està molt sola doncs els dos companys que té actualment no són gaire participatius.

Anònim ha dit...

El 25è congrès d´ERC va aprovar un document d´estratègia política on es parla en els següents termes pel que fa al model energètic.
"Cal avançar cap a una economia menys intensiva en el consum d´energia i,progressivament,menys intensiva en producció de C02 i,a l´hora fer camí cap a nous sistemes de producció i distribució energetica que garanteixin un subministrament eficient i de qualitat"
"Els Paisos Catalans, en el camí cap a la independència,han d´anar avançant cap a una major sobirania energètica,tant a nivell de gestió com de decisió,amb el bastiment i consolidació d´un model propi basat en el desenvolupament de les energies netes i renovables i en l´eficiència i descentralització dels sistemes de generació energètica.Un canvi de model que faci possible abandonar la dependència dels recursos fòssils i obri una transició definitiva per a tancar les centrals nuclears"
"Esquerra,doncs,promourà polítiques basades en l´ estalvi i l´eficiència en l´us de l´energia en tots els àmbits i en la implantació racional de mitjans de producció d´energia elèctrica renovables(neta i no dependent de tercers),promovent aquest sector com a sector estratègic a nivell de recerca,de producció industrial i de generaciò energètica.Aquesta opció requerirà un pla d´adaptació de la xarxa de transport i distribució a les característiques de producció de les noves energies que la faci segura i eficient"
"Caldr÷a substituir paulatinament les centrals nuclears i altres centrals poc eficients econòmicament i ambientalment(carbó,fuel) per alguna central de cicle combinat,mentre no es pugui conseguir el 100x100 de renovables,fet que caldria aprofitar per al reequilibri territorial en la generació elèctrica."
Per acabar només un savi proverbi xinès:si no variem el rumb,el més segur és que acabem allà on ens dirigim.

Anònim ha dit...

Sóc independentista i d’ERC, em considero seriós igual que el partit que milito. Segueixo el teu bloc i moltes vegades comparteixo els teus comentaris tot i que demostres pel que em sembla que ets proper a CiU. Si te interessa pots trobar fàcilment quina és la política energètica d’ERC.
Esquerra a Malgrat treballa seriosament a l’Ajuntament, prova d’això és que estan a l’oposició ha continuat de segona força i moltes vegades marca les directrius d’un equip de govern esgotat d’idees i projectes que subsisteix a base d’improvisar i gràcies als vots de nouvinguts que voten com a norma, Zapatero.

Un lector avui decebut de la teva opinió ha dit...

Al meu gos i jo: no demanis als grups municipals d'un poble que recordem estan a l'oposició, el que no ha fet ni aquest ni cap altre govern català sobre política energètica. M'agradaria siusplau que fossis més seriós i creïble, i baixessis un pel del pedestal on et creus situat per damunt del bé i del mal. Siusplau, demana que facin polítiques a qui considerins competent, però no a dos partits de Malgrat que han actuat amb bona intenció i motivats per un canvi.

Anònim ha dit...

A vegades cal tenir la pell menys fina i fer una anàlisi d'un comentari que no ens agradi. Em sap greu dir-ho, però la gent d'ERc accepteu molt malament la crítica. Potser us en fan poca, perquè sou precisament els més actius als forums d'internet. Potser és la falta de costum, però qui vulgui fer politica ha d'aprendre a acceptar comentaris no sempre positius i crec que dient a ixò no puc ofendre a ningú.

Anònim ha dit...

Els dos partits d'oposició a Malgrat que anomena el comentari de les 5:59 són ara mateix al govern de la Generalitat encara que no ho sembli.És comprensible que no ho recordis, perquè no hi figuren massa, però precisament són els que tenen la competència ara mateix de definir les politiques energètiques del govern.

Anònim ha dit...

estan al govern de la Generalitat i poden definir les politiques de govern, es clar que si , igual que podien haver fet els que hi varen estar 23 anys.

Anònim ha dit...

Eiiii, que la moció la presentava IC. Vamos, em sembla a mí!!

Anònim ha dit...

Em sembla ssr que no ho tens del tot clar, o almenys vols fer entendre que els altres no ho tenen clar. Demanar la substitució de l'energia nuclear per d'altres sistemes més segurs no comporta ja una petició implicita de buscar nous models energètics? No creus que si no s'han desenvolupat altres sistemes energètics ha estat fonamentalment perque a les grans companyies no els ha interessat posar-hi fil a l'agulla? Que potser hi has estat tu, o algun conegut teu dins d'aquest joc?

Anònim ha dit...

Anonim 7.58, tu ho has dit, qui vulgui fer política ha d'assumir també les crítiques i pel que es veu a els polítics locals no els hi agrada gaire; em pensava que a l'oposició hi havia gent més madura. Al cap i a la fí, agradi o no, SSR té raó en la seva exposició.

Anònim ha dit...

Agradi o no SSR té la seva raó,que no és el mateix que tenir la raó veritable e irrefutable en el tema de les centrals nuclears.

Anònim ha dit...

al comentar-hi de les 7:58: "Em sap greu dir-ho, però la gent d'ERc accepteu molt malament la crítica": em sap greu dir-ho, potser li trencaré l'esquema de la seva argumentació, però sóc apolític, i sincerament, aquest argument de que sóc d'ERC no em val per desprestigiar la meva postura, perquè com bé he dit trobo la moció bastant correcte. I em reafirmo que a qui s'hauria de dirigir la crítica seria al govern i no als dos partits de l'oposició d'un poble que com saben poden incidir dins uns límits, però no són qui fan directament la política de govern amb energia. No s'ho prenguin malament, és la meva postura, totalment respectable com la seva.

ssr ha dit...

D’entrada, donar les gràcies a tots els que han opinat sobre aquest tema, que penso és de vital importància per Catalunya i, per tant, que no s’ha de tractar a la lleugera, tal com ho fa la moció en qüestió.

Pel que fa a la “política” energètica expressada al congrés d’ERC, ja coneixia el text. Penso, amb tots els respectes, que aquestes poques frases no són la definició d’una política energètica, sinó una simple declaració d’intencions sense la més mínima concreció.

Precisament perquè crec que ERC podria ser un partit més “útil” pel país, de tant en tant em permeto de punxar-los una mica, sense cap mala intenció, ja que trobo que, pel que toca les qüestions importants par Catalunya, enraonen molt i precisen més aviat poc. La política energètica seria, sempre al meu parer, un exemple d’aquesta poca concreció que trobo a faltar a les seves propostes.

Anònim ha dit...

eS VEU QUE HI HA MOLTA GENT QUE L'HI PICA LA CASPA..... QUE HI FAREM, ÉS EL QUE HI HA.

Anònim ha dit...

Quan cou, és que pica !

Anònim ha dit...

Benvolgut SSR:
Seria vostè tan amable d´informar-me on podria trobar la definició de política energètica proposada per Convergència o per Unió?

Anònim ha dit...

Benvolgut comentarista, no acobo d'entendre perquè quan es fa un comentari sobre ERC s'ha de recòrrer de forma immediata a CIU. Què no teniu prou arguments?, falta d'idees?, necessitat de justificar-se?

CIU no va donar suport a la moció que jo recordi precisament perquè va afirmar que tot i compartir la bona voluntat i les bones intencions de la proposta, considerava que abans de fer propostes com aquesta Moció cal definir la política energètica, cal saber de que es parla, cal saber quines energíes alternatives estem disposats a acceptar i quines no, cal saber el cost, cal saber si suprimint ara mateix les centrals nuclears tenim capacitat per atendre la demanda d'energia que el nostre model de societat exigeix, si estem disposats a canviar de model, etc, etc. En fi, segur que CIU tindrà algunes propostes, però tampoc és ara mateix qui està en disposició de definir polítiques, perquè cal recordar que no governa a cap lloc. Qui governa és el tripartit agradi més o menys (als del tripartit més, i als de CIu menys, suposo), i qui té la responsabilitat de seure i dir que pensa fer en aquest país i definir polítiques és el tripartit, és a dir, els tres partits que segons els mitjans informatius acreditats ens governen.

Anònim ha dit...

Segur que CiU tindrà propostes,però jo demanava on les podia trobar,més que res perquè una formació seriosa com aquesta les ha de tenir tant si governa com si està a l´oposició amb aspiracions de governar. A mi personalment m´agradaria conèixer com
definirien la seva política energètica o si més no quina simple declaració d´intencions sobre la qüestió energètica tenen.

ssr ha dit...

Podeu trobar la proposta energètica de CiU al seu programa electoral per les eleccions generals de l'any passat: http://www.ciu.cat/seccio_programa.php?seccio=95390

Anònim ha dit...

Molt amable per facilitar l´enllaç.
Certament és una proposta interessant i completa.I molt en la línea de nadar i guardar la roba que aquest partit acostuma.No s´ho agafi malament,és la meva impressió.

Anònim ha dit...

Molt amable per facilitar l´enllaç.
Certament és una proposta interessant i completa.I molt en la línea de nadar i guardar la roba que aquest partit acostuma.No s´ho agafi malament,és la meva impressió.

ssr ha dit...

Estic totalment d’acord amb vostè. La proposta de CiU demostra que, o no tenen cap política energètica clara, o no tenen el valor d’anunciar-la. Però justament per això la votació de CiU a la moció malgratenca és coherent amb el seu programa: abans de tancar les centrals nuclears s’ha de discutir com es produirà l’electricitat que deixin de produir.

En canvi, quan ERC, en el seu programa, defensa el tancament de les centrals nuclears, no ens explica quina en serà la seva alternativa. Parlar de fer algunes centrals de cicle combinat com a pas intermediari per donar temps a construir centrals sostenibles (suposo que eòliques o solars, que, per ara, produeixen una energia elèctrica a un preu astronòmic, que no faria més que acabar de destruir la indústria catalana), em sembla demagògic. Quan s’anuncia una mesura d’aquesta envergadura (el tancament de les centrals nuclears) no es pot acabar el paràgraf sense proposar mesures quantificades.

Es aquesta la demagògia que volia denunciar arran de la moció.

Anònim ha dit...

No sé si es dóna el cas que vostè hagi publicat quelcom en aquest bloc sobre les centrals de cicle combinat.
Si no fos el cas,l´encoratjo a que ens instrueixi a tots plegats sobre la qüestió.Si li ve de gust,és clar.