dimarts, d’abril 28, 2009

Tradició, tauromàquia, pirotècnia

S’han presentat dues mocions a l’ajuntament de Malgrat, que han tingut una sort diversa.

Una era la moció per l’abolició de les curses de braus, que no va ser aprovada per l’oposició dels grups PSC i PP. L’argument que va donar el PP va ser que les curses de braus formen part de la santa tradició. Aquí, l’argument té un valor molt relatiu, més aviat nul, davant un espectacle basat en el sofriment d’un animal. Ja que, amb l’argument de que és tradicional a casa seva, també es vol justificar l’ablació de les nenes africanes...

L’altre era la moció que, dient defensar la cultura popular i tradicional catalana, es demana al govern central i al govern de la Generalitat que modifiquin la translació de la directiva europea corresponent perquè es pugui continuar celebrant les diferents manifestacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.

Ara bé, què diu aquesta directiva, traslladada a la legislació espanyola? Doncs bé, diu que:

- Els explosius de classe I (artificis pirotècnics que presenten un risc molt reduït i que estan pensats per ser utilitzats en àrees confinades, incloent interior d’edificis i vivendes) només podran ser utilitzats pels que tinguin més de 12 anys.

- Els explosius de classe II (artificis pirotècnics que presenten un risc reduït i que estan pensats per ser utilitzats a l’aire lliure en àrees confinades) només podran ser utilitzats pels que tinguin més de 16 anys.

- Els explosius de classe III (artificis pirotècnics que presenten un risc mitjà i que estan pensats per ser utilitzats a l’aire lliure, en àrees amples i obertes) només podran ser utilitzats pels que tinguin més de 18 anys.

- Als més petits de dotze anys, els queden prohibits el subministrament i l’ús d’artificis pirotècnics, amb l’excepció dels pistons de percussió dels joguets.


Impedeix aquesta directiva celebrar les manifestacions festives dels grups de foc? No, si ja es fan correctament, o sí, si aquestes manifestacions es celebren sense els mínims condicionaments de seguretat i prudència, entre els que es troba el no deixar manipular elements pirotècnics a criatures.

La moció presentada, i aprovada, doncs, en nom de la santa tradició, vol conservar la celebració de manifestacions perilloses, sobre tot pels més petits.

Aquí hi veig una contradicció: la tradició és un bon argument per fer celebracions imprudents i perilloses, i no ho és per maltractar animals. Penso que l’argument de la tradició ni és vàlid per una cosa ni per l’altre.

Com més anys tinc, més escèptic em torno respecte de les tradicions (encara que tinguin 800 anys). Sóc partidari de celebrar els correfocs amb la màxima prudència i la menor perillositat possible pels protagonistes, pels espectadors i pels edificis dels carrers o places on es facin, i sóc contrari a les curses de braus. Però en cap cas recolzo la meva argumentació només basant-me en la tradició. Hi ha altres maneres més racionals de defensar un posicionament.

1 comentari:

Miquel ha dit...

Jo he sigut diable de Malgrat i els correfocs no tenen res de perillós si un té cura i seny, ara bé, si vas a fer l'ase et pots fer molt mal; però això passa amb totes les activitats. Una altra cosa no es vulguin protegir manifestacions tradicionals catalanes, es veu que per aconseguir suport institucional es necessiten braus o sevillanes.