dijous, d’abril 07, 2011

L’elasticitat de la comptabilitat socialista

Primer em va semblar que ho llegia malament. Ho vaig rellegir, però ho havia entès bé. A la Vanguardia del dilluns passat hi havia una entrevista al senyor Joaquim Nadal, ex conseller de la Generalitat i actual president del grup parlamentari del PSC.

El senyor Nadal criticava el neovictimisme del president Mas. Potser tingui alguna cosa a veure amb els 7.500 milions de dèficit que el tripartit va deixar com herència, li va preguntar el periodista. La resposta de l’ex conseller em va deixar bocabadat:

"Aquesta va ser la primera falsificació argumental de CiU. L’afirmació de que es varen trobar una altra quantitat que la que esperaven. No és veritat. El president Montilla va donar totes les xifres el dia del traspassament de poders."

Així que el tripartit sabia que el dèficit de l’any 2010 era de 7.500 milions, però només en declarava la meitat. I no només als votants, sinó també el govern central. Quan el Parlament va elegir el senyor Montilla com a president de la Generalitat, vaig opinar que un senyor que havia estat un ministre d’indústria molt mediocre no seria un bon president. Algú em va contestar dient-me que eren dues coses diferents. Ara sabem que no només no ha sigut un bon president, sinó que, si creiem el que diu l’ex conseller Nadal, ha estat d’acord per falsejar les xifres de la Generalitat, de les que era el màxim responsable.

Però no acaba aquí la cosa. L’ex conseller continua dient, al•ludint als pressupostos del 2011:

"I a més, la Generalitat hauria d’incorporar els 1.450 milions acordats al Fons de Competitivitat com a previsió d’ingressos a rebre."

Segons la llei, aquests fons de competitivitat corresponents a un any es paguen dos anys després, un cop tancats els comptes anuals. Aneu a saber per quina raó, encara que la podreu endevinar fàcilment, els dos anys passats el govern central va avançar aquests fons al govern de la Generalitat, que se’ls va polir alegrement (si no els hagués avançat, dedueixo, el dèficit hauria sigut encara més elevat), però a partir del 2011, el govern central vol aplicar estrictament la llei, i haurem d’esperar a rebre’ls d’aquí a un parell d’ anys. De manera que l’ex conseller proposa falsejar el pressupost del 2011 amb unes quantitats que el govern central no està disposat a pagar aquest any.

En dedueixo que els socialistes que ens han governat darrerament tenien, i continuen tenint, un concepte molt elàstic de la bona comptabilització dels diners públics.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Honorable delinqüència organitzada és el tinglado que tenen organitzat.
Els tripijocs d'aquesta gent segur que són extrapolables al fenomenal resultat dels comptes de l'ajuntament de Malgrat.
Què hi fa un ex-banquer de segon en la llista municipal sinó quadrar balanços municipals que només es creu ell?