dijous, de maig 19, 2011

Les eleccions de diumenge

A unes eleccions municipals d’un poble com Malgrat, a l’hora de votar es té més en compte el candidat que les sigles amb les que es presenta. Això no vol dir que les sigles siguin neutres, però tenen una importància relativa.

Hi ha molts tipus de candidat: els que es pensen que són els únics que poden fer una feina ben feta, els qui es pensen que són vitalicis, els que es presenten per poder menjar calent tres cops al dia, els que estan preparats, els que no ho estan, els que volen assegurar el seu futur o el d’algun membre de la seva família, els que tenen por de perdre el lloc que ocupen ja que no sabrien on guanyar-se la vida, etc., etc. En un poble de la dimensió de Malgrat no és gaire difícil que cadascú classifiqui els candidats segons el tipus al que correspon. Es d’esperar que votaran, almenys en part, en funció d’aquesta valoració.

També s’hauria de votar en funció del programa de cada candidat. Per això, els candidats haurien d’explicar al votant el que pensen fer, presentant una llista amb les seves propostes per cada un dels apartats de l’acció municipal. Per exemple, en qüestions d’urbanisme, de serveis socials, d’esports, de medi ambient, de joventut, de cultura, de creació de llocs de treball, de formació, de sanitat, d’impuls de la indústria, del comerç, de l’agricultura i del turisme, de circulació, de seguretat ciutadana, de la riera, etc. Es una feina pesada i difícil, però que s’ha de fer si es vol informar del que es pretén.

Cap candidat ha presentat una llista com aquesta, de manera que el votant s’haurà de refiar de les paraules que sent aquí i allà. Molts fan cada dia una nova proposta, que al que mira les coses de lluny li sembla improvisada. No es veu massa planificació en cap candidatura, encara que totes proposen ocupar-se de les persones.

Venen nous temps per la gestió municipal. Temps en que s’haurà de gestionar el poble amb molts menys recursos econòmics que fins ara. Gestionar un ajuntament mai és senzill, però sempre és més complicat si escassegen els recursos econòmics.

Personalment, crec que, de les candidatures que es presenten a les eleccions del proper diumenge, només n’hi ha dues que són prou sòlides per poder fer front al nou repte: una que té l’experiència de més de vint anys de gestió, i una altre que té també una certa experiència municipal, i que sembla preparada per dirigir convenientment l’ajuntament els propers quatre anys. De manera que, segons el meu criteri, entre el PSC i CiU s’hauria de jugar la partida per tenir una gestió correcta dels assumptes municipals de Malgrat. Més del mateix o renovació, cadascuna amb els seus avantatges i inconvenients. Les altres candidatures, amb perdó, em semblen més fluixes.

1 comentari:

Cigro negre ha dit...

Totalment d'acord. Pot dir-se mes fort, però no més clar.