dissabte, de maig 19, 2012

Madrid, Madrid, Madrid


Resulta que la comunitat autònoma de Madrid, presidida per la senyora comtessa de Murillo i gran d’Espanya, que era la meravella de les meravelles pel que toca a la gestió, ja que havia anunciat un dèficit del 1,13 % del seu PIB per l’any 2011, que donava lliçons a tothom, sobretot als del nord-est peninsular, anuncia a mitjans del mes de maig que troben a faltar 2.000 milions d’euros, que s’han equivocat, que no saben sumar, que el seu dèficit de l’any passat és del 2,21 % del PIB.

Al País Valencià troben a faltar gairebé 850 milions als seus comptes de l’any passat. Quina casualitat, també està gestionat pel PP. I després ens diuen que el PSOE els va enganyar sobre el dèficit, sobretot el de les autonomies!

Un país com aquest, on la picaresca és, des de fa segles, la distintiva nacional, no és estrany que passin coses així. Però troben excuses per tot: que si els ingressos han disminuït (com si no ho sabessin a finals d’any), que tenien factures sobre coses que no estaven pressupostades (algú hauria d’anar a la presó per malversació de cabdals públics), etc.

És relativament freqüent que, entre els comptes tancats comptablement al 31 de desembre i els comptes definitius hi hagi alguna petita variació, però les variacions que anuncien tant Madrid com València no són petites, són monstruoses. Serà conseqüència de les retallades de l’educació que fa que els funcionaris comptables no sàpiguen de comptes, o serà perquè al PP, per poder tenir un càrrec, s’ha de ser ase de mena?

Les xifres de dèficit es presenten com a percentatge del PIB, cosa que és poc precisa, ja que qui té més competències pot tenir més dèficit respecte del PIB, però una desviació menys important respecte del pressupost. De manera que a la taula següent presentem els dèficits de les CCAA (sense incloure Ceuta i Melilla) que, a dia d’avui, s’han declarat pel 2011, amb els dos percentatges. El dèficit total de las CCAA és de 34.624 milions, que representa, respecte del pressupost, un 19,8 %. A Catalunya, aquesta desviació és del 22,6 %, a Madrid del 22,5 %, al País Valencià del 32,7 %.


Per cert, que el dèficit de les despeses de l'estat central ha sigut d’uns 47.000 milions, i com que el seu pressupost pel 2011 era de 106.000 milions, la seva desviació pressupostària ha sigut del 44 %. I després diran que els malgastadors son les comunitats autònomes.