dimarts, de maig 22, 2012

Tornarem a pagar per l’electricitat


Suposo que tothom és més o menys conscient que haurà de tornar a pagar pels consums d’electricitat efectuats durant el darrer trimestre del 2011 i el primer del 2012. La raó és senzilla: el govern hauria d’haver augmentat les tarifes elèctriques del darrer trimestre del 2011, ja que a la subhasta de la TUR (Tarida de l’Últim Recurs, a la que la majoris estem subscrits) corresponent a aquest període es va produir un augment del preu. Però el govern socialista, amb unes eleccions per davant, va preferir mantenir les tarifes. I ho va fer disminuint l’altre composant del preu, el que s’anomena “peatge”. I, disminuint el peatge, automàticament s’augmenta el dèficit tarifari.

Però el govern, que per allò de l’article 26 es creia que pot fer i desfer, havia legislat que el dèficit tarifari generat l’any 2011 no havia de sobrepassar els 3.000 milions d’euros. Les companyies elèctriques, fartes de que el dèficit anés augmentant, van recórrer als tribunals, que els hi ha donat la raó.

Per això, amb la factura, rebrem una carta, que s’ha publicat al BOE del 25 d’abril, al seu annex V (que ningú pensi que no hi ha serietat), que justifica legalment que això de cobrar un suplement per una electricitat que ja hem pagat. Però ho fa amb unes paraules que són tot un model de la burocràcia més rància, i que és de difícil enteniment.

El pitjor, però, és que aquesta carta no ens diu la quantitat que haurem de pagar ni ens explica com podem fer el càlcul. Ja que una de les funcions del regulador és la de protegir els consumidors i garantir el compliment de la regulació vigent, almenys hauria de fer saber al consumidor la quantitat que haurà de pagar. Es pot preveure que hi haurà moltes reclamacions, de molt difícil solució.

Aquest és un exemple de la incompetència d’un govern, que es va passar per l’arc del triomf les seves pròpies lleis, i de la desídia d’un altre govern, que no es preocupa de protegir el consumidor.

Per qui la vulgui llegir, aquí es troba l’entrada que vaig publicar quan es va celebrar la subhasta d’electricitat pel quart trimestre del 2011.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Això és sensacional!
Tenen un bagul de les sorpreses que no ens les acabarem mai. Quin gran plaer el de formar part d'aquest gran país, sobretot si ets masoquista delerós de ser castigat permanentment.