dissabte, d’octubre 06, 2012

40 milions gastats en comprar drets d’emissió de CO2


Ho llegim avui al diari: Espanya compra, amb els diners dels contribuents als que s’estan retallant drets i prestacions, 100 milions de tones de CO2 a Polònia per un preu de 40 milions d’euros. Hem de dir que el preu no és car, ja que ara mateix els drets d’emissió es paguen a 7,8 euros /tona, i els certificats de reducció d’emissions a 2,0 euros/tona.

Però el que és una vergonya és que Espanya hagi de pagar a Polònia per comprar-li la possibilitat d’emetre CO2 sense sobrepassar el límit imposat pel tractat de Kioto, quan Polònia, que fa la major part de la seva electricitat cremant carbó (un 90 %, aproximadament), ha emès, l’any 2011, 350 milions de tones de CO2 (i cada any n’emet més), mentre que Espanya “només” n’ha emès 340.


L’explicació d’aquesta cosa inexplicable és que Polònia ha negociat millor el seu tractat particular de Kioto, obtenint molts més drets d’emissió dels que necessitava, mentre que el govern espanyol que va ratificar el tractat de Kioto es va quedar curt, govern encapçalat pel senyor Aznar.

I ja van més de 800 milions d’euros malbaratats pel govern espanyol pagant per poder presumir d’acomplir el tractat de Kioto. Per una economia en fallida com l’espanyola, no està malament. I després es queixen que tenen dèficit públic.

Probablement seria el moment que el govern es plantés i digués, alt i clar, que reduir les emissions de CO2 està molt bé, però pagar a qui contamina més que nosaltres per fer una presentació “comptable” però irreal, per quedar bé, és inadmissible. Però això no ho farà el govern del PP, pel que la única sortida és retallar cada cop més. Retalls que no serveixen ni serviran per res, però que fan bonic quan els membres del govern surten a l'estranger. Igual que fa bonic dir que hem acomplert amb el tractat de Kioto, encara que hàgim emès més CO2 del que ens tocava. Pagant, és clar, amb els nostres impostos.