dimarts, d’octubre 16, 2012

Retallar en educació tot millorant-la


Molt interessant la Contra d’avui de la Vanguardia, on un expert en economia de l’educació explica que es poden retallar les despeses en educació tot millorant el rendiment dels estudiants. La recepta és senzilla: la qualitat dels professors marca la diferència en la qualitat dels estudiants. De manera que s’ha d’avaluar els professors, fotre al carrer els dolents i contractar-ne de bons, si es vol tenir una bona educació.

Però, diran alguns, els professors són funcionaris, han guanyat una oposició, no se’ls pot acomiadar... I així, amb aquesta premissa totalment idiota, és com hem anat creant un sistema que té el 30 % de fracàs escolar, un sistema que condemna a l’atur la meitat dels joves, en gran mesura perquè són perfectament incapaços de trobar feina o, si no en troben, de crear la seva pròpia empresa.

Si volem salvar l’educació i crear expectatives positives pel país (sigui aquest país Catalunya o Espanya), s’ha de començar per flexibilitzar el mercat dels professors, tant de primària, com de secundària, com de batxillerat, formació professional i universitat, pagant bé els bons i fotent al carrer els dolents. I deixant-nos de tonteries com les de que, per haver aprovat una oposició, tenen la plaça en propietat.

Encara que em temo que aconseguir això encara fan falta més pebrots que per atènyer la independència de Catalunya.

No sé si sortirem alguna vegada d’aquesta crisi. Però sí tinc la impressió que, si no s’arregla el problema educatiu, les possibilitats de sortir-ne són molt minses. De manera que, d’una vegada, hauríem de prendre la decisió de tenir només bons professors.