dissabte, d’octubre 27, 2012

Les polèmiques de la independència


Anirem comentant algunes de les novetats sobre la independència de Catalunya.


Si Espanya es trenca, abans es trencarà Catalunya

L'expresident del Govern José María Aznar ha advertit a Catalunya que les ànsies sobiranistes estan posant en risc la seva pròpia "integritat". "Espanya no es trencarà. I afegeixo, per als que juguen irresponsablement amb les coses importants, que Espanya només podria trencar-se si Catalunya visqués abans la seva pròpia ruptura com a societat, com a cultura i com a tradició". "Catalunya no podrà seguir unida si no continua sent espanyola", ha declarat.

Probablement l’expresident confon els seus desitjos amb la realitat.

O entrem a la Unió Europea o ens quedem com estem

En ple debat sobre les conseqüències de la constitució d'un eventual estat català agitat per un PP que el situa automàticament fora de la Unió Europea, el portaveu del govern va deixar clar que no preveuen aquest escenari. En una entrevista a RAC1, Francesc Homs va assenyalar que ha d'estar “sí o sí dins la UE o no pot ser”. Té raó el senyor Homs, si Catalunya queda fora de la Unió Europea, la seva independència sembla inviable.

Els unionistes diuen que un nou estat hauria de demanar la seva entrada a la UE, entrada que s’hauria d’aprovar per unanimitat dels països membres, i Espanya, venen a dir, la vetaria. Els secessionistes afirmen que, quan uns ciutadans són ciutadans europeus, el fet de canviar les fronteres no els pot privar de seguir sent ciutadans europeus. Aquest és un dels punts clau.

Catalunya pot pagar les pensions?

La senyora Sánchez Camacho assegura que l’any 2011, a Catalunya es van pagar 19.500 milions d’euros en pensions, mentre que les cotitzacions corresponents van ser de 18.000 milions. Arriba a la conclusió que una Catalunya independent tindria problemes per pagar les pensions. Les economistes Núria Bosch i Marta Espasa, en una publicació del passat juliol on analitzen la viabilitat econòmica d’una Catalunya independent, basant-se en les dades de 2006 a 2009, donen el quadre següent, on es veu que, en efecte, quan les coses venen mal dades, una seguretat social catalana tindria problemes per finançar-se. Vet aquí un assumpte important, que no es pot ventilar amb quatre numerets, i que valdrà la pena d’anar aclarint.


Aquest estudi de les economistes Núria Bosch i Marta Espasa constata que el guany d'un estat català seria de 13.617 milions d'euros de mitjana anual, el 7,1% del PIB. Tornarem a parlar-ne amb més detall, ja que avui mateix, el senyor Àngel de la Fuente, del Instituto de Anàlisis Económico, compara aquest estudi amb el miracle dels pans i dels peixos.