dijous, de desembre 19, 2013

El preu de l’electricitat

Aquest matí s’ha celebrat la subhasta de l’electricitat pels consumidors domèstics (els que tenen menys de 10 kW de potència contractada) pel primer trimestre de 2014, i, com era d’esperar, hi ha hagut un augment molt important, ja que el preu ha passat de 4,76 a 6,18 cèntims per kWh, un 29,9 %  més.

He dit “com era d’esperar” perquè aquestes darreres setmanes, el preu de l’electricitat al mercat majorista ha augmentat considerablement, fent parar la producció a tota una sèrie d’empreses que consumeixen molta electricitat (entre elles la que jo havia treballat) ja que no podien assumir l’augment. L’explicació que donen és que aquestes darreres setmanes hi ha hagut poc vent i que hi ha dues centrals nuclears parades per manteniment, a més d’un augment del consum pel fred.

Aquesta subhasta es fa sobre la part del preu que paguem que correspon a la producció de l’electricitat. Aquest cost representa una mica menys de la meitat del que ens facturen. L’altra meitat és el que s’anomena peatge o part regulada, que ve fixada pel govern, i que comprèn les primes a les renovables, les primes al carbó, el transport de l’energia, despeses financeres del deute tarifari, costs de la insularitat de les Balears i les Canàries i altres conceptes menors. Aquesta part, segons el govern, s’augmentarà un 2 %.

De manera ponderant els dos augments, es pot concloure que, si el govern central no dóna un cop de puny sobre la taula, el rebut de l’electricitat augmentarà entre un 11 i un 12 % a partir del primer de gener. Un bona manera de desitjar-nos un bon any nou.

Tot això és conseqüència de la total ineptitud del ministre Soria i del seu antic secretari d'estat d’energia, que ja hem parlat en una entrada de fa un any, i que demostra la lleugeresa amb la que el govern del PP tracta les coses importants.