dilluns, de desembre 16, 2013

Pregunta habemus

Ja fa uns dies que tenim pregunta. Millor dit, que en tenim dues. Personalment, tindria dificultats per contestar a la primera, ja que no tinc ni la més remota idea del que entenen com Estat els que s’han empescat aquesta fórmula. Entenc perfectament el que vol dir Estat independent, però Estat a seques?

Un Estat que no sigui independent pot ser com un Estat dels Estats Units, pot ser com un Länder alemany o com un Cantó suís, per no posar més exemples. Amb l’inconvenient per la nostra comprensió que no tots els Länder alemanys tenen el mateix grau de relació amb el govern federal, ni són equivalents als Estats dels USA o als cantons de Suïssa.

Els autors de la pregunta haurien d’explicar-nos què entenen (si és que entenen alguna cosa) per Estat no independent. Amb el problema afegit que, si guanyés el SI-NO (que, entre nosaltres, és el més probable, i és possible que sigui amb aquesta intenció que s’hagi formulat la pregunta), la resposta pràctica no la tindrien a les seves mans, sinó que quedaria en mans dels que ara només saben dir que no a tot (PP i PSOE, recolzats pel que queda del PSC). I que, per tant, segurament seria una resposta molt gasiva, si és que hi hagués resposta.

Amb lo senzill que hagués sigut pel contribuent entendre la pregunta de si es vol o no un Estat independent per Catalunya. Així hauríem pogut contestar amb coneixement de causa.

De vegades, massa consens polític dóna lloc a preguntes incomprensibles pel ciutadà.