dilluns, de febrer 05, 2007

La terra s’escalfa de veritat?


Doncs sembla no n’hi hagi pas per tant. Ja portem cinc anys seguits en els que la temperatura global no ha augmentat. Han estat els anys més càlids des de que es tenen registres, ja que la temperatura global, amb alts i baixos, augmenta des de que es va acabar, en el segle XIX, la Petita Edat del Gel, que va durar aproximadament de l’any 1350 al 1850. Aquesta Petita Edat del Gel va ser precedida pel període càlid de l’Edat Mitjana, que va durar de l’any 700 al 1300, aproximadament. Llàstima que d'aquests temps no en tinguem un registre exacte da les temperatures. Podríem topar-nos amb alguna sorpresa.

A la figura es pot veure la desviació, mes a mes, de la temperatura global (en graus centígrads) dels darrers disset anys, comparada amb la mitjana dels anys 1979 a 1998.

Podem observar que l’esdeveniment més important dels darrers disset anys va ser l’erupció del volcà Pinatubo, a les Illes Filipines, el mes de juny del 1991, que va enfosquir l’atmosfera i va refredar l’aire de sota, cap a la superfície. La temperatura mitjana global va disminuir unes sis dècimes de grau.

El segon esdeveniment important va ser el fenomen oceànic anomenat El Niño, dels anys 1997 i 1998 va augmentar la temperatura global mitjana que va arribar al màxim del període.

Després la temperatura global mitjana va baixar, i va a tornar a pujar una mica l’any 2001. Des de llavors, i en aquests darrers cinc anys, la temperatura global no ha augmentat.