dissabte, de febrer 03, 2007

Les conseqüències de respirar


En la respiració, plantes i animals consumeixen oxigen i emeten diòxid de carbono. Així és la vida. Només per respirar, els humans emetem per persona i per dia uns 1.140 grams de CO2 si mengem normalment y seguim la dieta mitjana de 2.800 kcal (més o menys...ja que la eficiència calòrica del carbono cremat depèn també del tipus d’aliment: grasses, proteïnes o hidrats de carbono)

La quantitat no és negligible. El CO2 emès por dia y por persona equival al que emet un automòbil en un recorregut d’uns 5 kilòmetres.

Si multipliquem 1.140 grams/dia por 6.000 milions de persones, resulta que només per respirar la humanitat emet cada any uns 2.500 milions de tones de CO2... que és una quantitat considerable, més important que la disminució requerida en el Protocol de Kyoto (la reducció requerida en el Protocol és de poc més de 1.000 milions de tones, un 5% de las emissions de 1990).

O si multipliquem 1.140 grams/dia por 40 milions d’espanyols, resulta que només per respirar la ciutadania espanyola produeix uns 16 milions de tones de CO2 cada any, mentre que la industria més "contaminant", la central tèrmica de As Pontes, de Endesa, es queda en els 10 milions de tones.

Un altre assumpte és que una part del carbono absorbit lo convertim en metà, CH4, (que té un efecte hivernacle, molècula per molècula, molt més potent que el CO2). Però la producció de metà varia molt d’un individu a un altre...

(Tret de l'obra Historia del Clima, de l'Antón Uriarte)