dimecres, de gener 02, 2008

El canvi climàtic a casa nostra



Això del canvi climàtic global m’aclapara una mica. Això de global és massa per a mi, que soc home casolà i a qui el viatjar em cansa. Així doncs, he anat a consular el canvi climàtic català, el de la vora de casa. Res millor que connectar-se directament amb la NASA, que, a través del GISS (Goddard Institute for Space Studies), segueix les temperatures d’arreu del món, que són les que serveixen per calcular la temperatura mitjana del planeta.

Primera sorpresa: no hi ha cap observatori a Catalunya. Catalunya, pel que respecta al canvi climàtic, no existeix! A l’observatori de Barcelona, les dades comencen l’any 1880, i s’acaben l’any 1985. Al del Montseny, les dades van del 1941 al 1987.

Que no caigui la moral. Anem a la Catalunya Nord, al País Valencià i a les Illes, que sí que compten per la comptabilitat climàtica:

- a Castelló hi trobem un canvi climàtic de campionat: després d’una manca de dades al mig dels noranta, hi trobem una pujada de les temperatures impressionant, que fa pensar més en un canvi del mètode de mesura que en un canvi real del clima.

- a València podem veure-hi una pujada continuada de les temperatures a partir dels anys vuitanta, un veritable canvi climàtic.

- a Alacant, després d’un refredament més que sospitós, les temperatures actuals són semblants a les dels anys seixanta. Res de particular, doncs. Un canvi climàtic més aviat pobre.

- a Perpinyà, les temperatures actuals semblen les mateixes que les dels anys cinquanta, encara que hi ha pocs valors d’aquella època.

- a Palma de Mallorca, hi fa més fred ara que l’any 1880, i les temperatures actuals no són pas les més elevades de la sèrie. Un refredament a les illes?

Que què se’n pot deduir, de tot això? Que el canvi climàtic no ha arribat a casa nostra? Que les mesures de temperatures són més o menys exactes?

La única cosa que en podem deduir de manera clara és que els observatoris catalans no són presos en serio per la NASA, i que no compten per calcular la gràfica global, la que haureu vist mil vegades i que va a missa. No em pregunteu el per què Catalunya no compta per la confecció de la corba que representa la icona de la nova religió del segle XXI, perquè no ho sé.