dimecres, de gener 30, 2008

Viatjant a l’Africa …

Hi ha hagut un cert enrenou i molts comentaris sobre uns viatges fets per membres de l’equip del govern municipal a l’Africa. Els uns han anat al Marroc, els altres a Gàmbia.


Al Marroc, la senyora alcaldessa, en missió nacional, hi ha encapçalat una delegació catalana per discutir-hi els següents punts:

- Examinar els mitjans per reforçar els intercanvis econòmics i culturals entre la regió de Casablanca i Catalunya.

- Maneres de promoure la situació dels marroquins residents a Malgrat (no se sap ben bé què vol dir això).

- Proposar convencions per promocionar Malgrat als marroquins residents a l’estranger.

- Proposar convencions sobre les inversions catalanes a la regió de Casablanca.

- Agermanar Malgrat amb una de les províncies de la regió de Casablanca.


Quant a Gàmbia, l’ajuntament hi finançarà part d’un projecte de rehabilitació d’un centre de salut a Yorobawol. Aquest poble és, pel que es diu, el lloc d’origen de la major part dels gambians que resideixen actualment a Malgrat. Una delegació de l’ajuntament, de l’Associació d’Immigrants i del grup de col•laboradors ha marxat cap a Gàmbia per concretar l’inici del projecte.


No tinc res contra de la solidaritat amb els països menys desenvolupats. Si els països amb els que som solidaris són el lloc d’origen de persones que viuen a Malgrat, encara millor. Però tinc molts dubtes sobre l’eficàcia dels ajuts municipals, i no perquè no siguin plens de bona voluntat, sinó perquè, per la seva dimensió, seran relativament petits. I si és el propi ajuntament el qui els organitza, una bona part de l’ajuda se’n anirà en viatges, preparatius, etc.

Al pressupost de 2008, la partida destinada a solidaritat és de 83.700 € (és a dir, un 0,52 % de les despeses ordinàries i un 0,32 % de les despeses totals), que es composen de:

- Activitats de cooperació i solidaritat = 7.500 €
- Activitats d’agermanament àrea de solidaritat = 6.000 €
- Fons de solidaritat = 70.200 €

I jo em pregunto, si una part de les despeses del viatge al Marroc i totes les despeses del viatge a Gàmbia van a la partida destinada a la solidaritat, com seria normal, quant queda per les accions solidàries?

Em fa l’efecte que, en aquest cas, la salsa serà més cara que el peix. M’agradaria saber què ha costat, al final, la salsa (viatges), i que ha quedat pel peix (accions solidàries). Seria un exercici de sana democràcia. Un bon tema a aclarir per part de la lleial oposició.