dissabte, de gener 26, 2008

La sequera que ens aclapara, el Caudillo i el canvi climàtic

D’un discurs del Caudillo de l’any 1944:

"¡Almadenenses y españoles todos!.... (¡Franco! ¡Franco! ¡Franco! ¡Franco!)
Después de tres años de guerra, cinco de post-guerra y nueve de una pertinaz sequía, hoy España, cuna de civilizaciones, estandarte del catolicismo ....."

...

Nou anys de pertinaç sequera!!! I això que el canvi climàtic encara no havia començat.

El senyor Montilla comença a tenir expressions com les del Caudillo, quan parla de les restriccions que tindrem aquesta primavera, si no plou abans.

Les dades del darrer any meteorològic espanyol (octubre 2006 a setembre 2007) donen unes precipitacions mitjanes de 678 litres per metre quadrat, un xic més que la mitjana, que és de 662.

Ens diuen, ens repeteixen, ens matxuquen, ens aclaparen dient-nos que no plou, que hi ha una sequera com mai, i que tot és per culpa del canvi climàtic. Segurament tenen raó. El problema és que els fets són els que són, i no són com alguns voldrien que fossin (perquè si no fossin com ells voldrien, els del canvi climàtic hi perdrien quartos), i que el gràfic amb la precipitació mitjana anual des de l’any 1947, que he posat al damunt, és clar.

Una altra cosa és que ara siguem més a utilitzar l’aigua i que com que som més nets que als anys quaranta, em fem servir més per barba. Però això ja no és cosa de la sequera ni del canvi climàtic. Serà, potser, que el creixement demogràfic i econòmic és menys sostenible que el que pretenen els nostres mandamassos, o bé que aquests han estat incapaços de preveure que les necessitats augmentarien, però els recursos, no, i no han fet el que calia a temps.

Mentrestant, portarem aigua en vaixells des d’Almeria, on hi han fet una enorme dessaladora, però on les canonades corresponents per distribuir l’aigua encara no estan llestes, i el cost de l’operació la passarem al canvi climàtic, que té una esquena molt grossa.

I tutti contenti.