dijous, de gener 17, 2008

Malgrat, any 1908

En aquest començament de l’any 2008, en Janí m’ha preguntat com devia ser Malgrat el 1908. Heus aquí el que he trobat. Si algú té més informació, seria interessant que la fes sabedora.

Era alcalde en Fèlix Cardona i Paradeda. Va ser alcalde fins el mes de juny de l’any 1909. Era el pare del il•lustre capità de la marina mercant i explorador malgratenc en Fèlix Cardona i Puig.

Els carrers no estaven asfaltats. No es varen asfaltar fins vint-i-cinc anys després, l’any 1933, sent alcalde en Francesc Arnau i Cortina.


La carretera de Blanes

Durant l’any 1908, l’alcalde va haver de fer front a una gran polèmica sobre el traçat de la carretera de Malgrat a Blanes. L’any 1907, el traçat de la carretera va ser aprovat i adjudicat, i Malgrat hi havia de contribuir amb una quantitat de 4371,87 pessetes (una cinquena part del cost). L’ajuntament va recórrer aquesta contribució, ja que s’havien assignat a Malgrat terrenys que pertanyien a Palafolls. A més, al primer tinent d’alcalde, en Martí Casas i Albiol, es va oposar al traçat aprovat. Es va negociar amb la Diputació un nou traçat, i el 3 de març es va remetre un ofici demanant que el camí veïnal que s’estava construint fos una prolongació del carrer de Girona. Però els problemes varen venir quan la Diputació va demanar a l’ajuntament de negociar el canvi amb el constructor de l’obra i amb els propietaris, a més de fer-se càrrec de les despeses del nou traçat.

El sector de l’alcalde es va oposar a aquestes despeses, i va tenir quatre vots, mentre que el sector del Sr. Casas, amb set vots, va aconseguir aprovar el nou recorregut de la carretera. El 28 d’abril del 1908, el Sr. Casas va presentar una moció contra l’alcalde, al•legant pèrdua de confiança.

Finalment, el 29 de maig del 1908, el governador civil va decidir, un cop transcorregut el termini per arribar a un acord, que el camino vecinal de Madrid a Francia por Malgrat al confín de Gerona en dirección a Blanes, con ramal a Palafolls, que era el nom oficial de la dita carretera, es continués amb el traçat original.

Però les obres es varen paralitzar, i el vial no es ca construir fins l’any 1913.


Associació de Llauradors

El febrer del 1908 es crea la primera Associació de Llauradors Malgratencs, sindicat catòlic promogut per mossèn Armendares i un grup de llauradors, i que tenia la seva seu al carrer de Mar, 87. Aquesta Associació es va dissoldre l'any 1925.


Mercat i Casa Consistorial

El mes de març del 1908, s’ordena a les venedores de verdures que desallotgin les portes del solar del carrer del Carme destinat a la construcció d’una nova Casa Consistorial, i que es traslladin a la Plaça Major.

Varen començar les obres i la nova Casa Consistorial va ser inaugurada el 15 d’agost del 1913, sent alcalde en Joan Serra i Gastó.


Funcions benèfiques

El dia de Sant Josep (19 de març) hi va haver una funció benèfica al cinema Modern. Els guanys, 97,10 pessetes, es varen repartir entre els necessitats de la vila.

Un mes més tard, el 19 d’abril, es realitza una altre funció benèfica al cinema de Narcís Rabassa.


Seminari dels Maristes

El 14 de juliol del 1908 es va signar l’escriptura de compra de l’antiga fàbrica del senyor Sanllehí, per part dels Pares Maristes, destinat a la instal•lació d’un seminari menor i d’una residència pels religiosos vells. Avui és el col•legi Channel.


Visita del bisbe

El setembre del 1908, el bisbe de Girona, Francesc de Pol, va visitar Malgrat per confirmar els joves malgratencs.

Com a visita d’una alta autoritat, la corporació municipal va tractar aquesta visita al ple. Hi va haver una discussió molt viva, i es va d’haver de procedir a una votació, que va ser disputada. Finalment, es va decidir contractar l’orquestra de Tordera, per 100 pessetes, perquè actués enaltint l’esdeveniment.


La riera

El 19 de desembre del 1908 es produeix una revinguda de la riera que provoca la inundació de diversos carrers de la població.


Font: Malgrat de Mar, crònica d'un segle