dissabte, de gener 31, 2009

Malgrat, gener del 1939 (i 4) – L’alliberament

El dia 31 de gener de l’any 1939, avui fa setanta anys, les tropes italianes del Comando de Tropes Voluntàries (CTV) varen entrar a Malgrat, on varen trobar una població cansada de les penalitats sofertes durant la guerra. Va ser el que, durant molts anys, es va anomenar com l’alliberament de la vila.

Es va destruir el monument de Leda i el Cigne que hi havia a la Placeta (jutjada indecent per les tropes ocupants), i es va erigir una monòlit de guix al seu lloc. A la foto es pot veure com s’hi diu una missa d’acció de gràcies per l’alliberament de la vila, i s’hi poden distingir clarament els símbols dels vencedors.

Ràpidament, el sergent de la Guàrdia Civil José Díaz Español, pertanyent a la 11 Compañía Expedicionaria, va convocar una quinzena de veïns a l’ajuntament, on fou nomenat alcalde i president de la nova Comissió Gestora en Salvador Paradeda i Mateu. El llibre d’actes de l’ajuntament, ara redactat en castellà, s’obre amb Viva España, Viva Franco i Arriba España. La seva primera tasca va ser la d’aconseguir queviures per la població, que varen ser subministrats pels italians.

Uns dies més tard, l’alferes del Cos Jurídic Militar Joan Martí, actuant en nom del general en cap de l’Exèrcit del Nord, nomenà una segona Comissió Gestora que va substituir la primera, encapçalada per en Melcior Graupera i Coma.

Així es va acabar a Malgrat la guerra civil i va començar un nou període, molt llarg, que no va ser ni tan negre com alguns diuen, ni tan gloriós com ens volien fer creure llavors.

Pot ser interessant reproduir el comunicat de guerra corresponent al 31 de gener, on s’hi troben coses curioses com el “concert” amb el que les tropes varen ser rebudes a Calella. També és interessant assenyalar que, al ocupar Malgrat, es varen fer 500 presoners. Pel que fa al poble de Les Ferralles, probablement es tracta de Les Ferreries, l'actual Palafolls.

P.D. El Punt ha publicat un article sobre el mateix tema, referit a Calella, molt interessant.


AVANCE DEL PARTE DE OPERACIONES CORRESPONDIENTE AL DÍA DE HOY, 31 DE ENERO DEL 1939, TERCER AÑO TRIUNFAL:

En Cataluña ha continuado el brillante alance da nuestras tropas, que han logrado alcanzar en algún sector la profundidad de 16 kilómetros, habiéndose ocupado los pueblos de Santa María de Tordera, San Feliu de Garasola, Collsuspina, Calella, Pineda y Malgrat. En este último se han cogido unos 500 prisioneros, y en todas las estaciones de esta parte de Costa se han hallado gran cantidad de vagones cargados de material.

En Barcelona aumenta sin cesar y, en cantidades fabulosas, el material que se va encontrando.

En varias fábricas hay centenares de coches y camiones en construcción. En algunas da ellas, enorme cantidad de piezas de repuesto, y en otras, diez o doce autos blindados casi terminados y material para construir 200 tanques.

Han sido halladas también muchas materias primas.

Puede afirmarse que el valor de lo encontrado hasta ahora se eleva a varios millones de pesetas. También se han cogido en Barcelona 250 locomotoras en buen estado de servicio, y elevadísimo número de vagones. En el puerto han sido hallados, en estado de navegar y ser utilizados inmediatamente, los siguientes barcos: “España nº 3”, “Ciudad de Sevilla”, “Río Darro” y “Río Treves”.

En el dique Este, dispuesto para zarpar, estaba el submarino “B-1”.

Salamanca, 31 de enero de 1939, III Año Triunfal.

De orden de S.E. el General Jefe de Estado Mayor: Francisco Martín Moreno.


AMPLIACION DEL PARTE ANTICIPADO:

En Cataluña con temporal de nieve y lluvia, en el sector Norte, se han ocupado, además de los pueblos citados en el avance del parte, el de Oport y las posiciones de Casanovas de Carrapiñana, la Garza y San Simón.

En el sector central, los pueblos de San Julián de Saforta, Santa Eulalia de Riuprimer, Montañola, Sant Genís, Estany, Sant Cugat y Sant Feliu de Codinas, Sierra de San Sebastián, Ermita de San Salvador y Ermita de San Sebastián.

En el sector Sur, la columna que avanza por la costa logró una profundidad de trece kilómetros, alcanzando la desembocadura del río Tordera, limite en esta parte de las provincias de Barcelona y Gerona y ocupando el pueblo de Las Ferrallas. También han sido conquistados los de Gualba, Vallgorguina y Arenys de Munt.

El número total de presentados y prisioneros hechos se eleva a más de 2.200, entre ellos varios jefes y oficiales, y casi todo un batallón de ametralladoras.

En la costa, en el pueblo de Calella, la música completa de la Aviación roja, al llegar nuestras tropas tocó el Himno Nacional y los del Movimiento.

Entre el material cogido figuran cuatro autos blindados y cinco carros de combate.

En Extremadura, a pesar del fuerte temporal de lluvias reinante, se ha llevado a cabo otra rectificación a vanguardia de nuestras líneas, cogiéndose 102 prisioneros, muchos fusiles y material diverso.

En la operación de ayer, además de los 325 muertos del enemigo, que se han hecho constar en el parte el parte, se recogieron después otros 280.

En el frente de Madrid, sector del Cerro de los Angeles, también se ha hecho, una pequeña rectificación, avanzando nuestra línea.

ACTIVIDAD DE LA AVIACION

Nuestras fuerzas aéreas han bombardeado y ametrallado algunas concentraciones enemigas. En Cataluña también se han bombardeado objetivos militares de las estaciones ferroviarias de Massanet y Sils, produciendo en la primera grandes incendios y la voladura de un tren de explosivos.

Salamanca, 31 de enero de 1939, Tercer Año Triunfal.

De orden de S.E. el general jefe de Estado Mayor: Francisco M. Moreno.


SEGUNDA AMPLIACION DEL PARTE ANTICIPADO:

A última hora se reciben noticias de haberse ocupado por la columna de la costa, los pueblos de Gualba de Dalt y Blanes, habiéndose establecido en este último una cabeza de puente.

Ha sido cercada una columna roja, desconociéndose aún el personal y el material que ha sido cogido.

Esta sola columna de la costa ha hecho hoy más de 2.000 prisioneros, y entre el material que ha cogido, además de los cinco carros de combate y cuatro autos blindados ya citados, figura un hospital y mucho material.

El número total de prisioneros de hoy, registrado hasta ahora, pasa de 2.700.

Salamanca, 31 de enero do 1939, III Año Triunfal.

De orden de S. E. el general jefe de Estado Mayor: Francisco Martín Moreno.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Un llarg periode que no va ser tant negre(...)", curiós, curiós, curiós.

ssr ha dit...

Un període tan llarg com va ser el franquista no és mai monocolor, i aquest no va ser-ne una excepció. Simplificant molt, el primer perìode del 1939 al 1959 (l'any del famós Pla d'Estabilització), que va ser un perìode molt negre, no va tenir pas gaire coses a veure amb el període posterior, que va ser molt menys fosc.

Pel que fa a l'estudi de la història, penso que s'ha de ser realista, i no pas maniqueista, amb idees preconcebudes. Es a dir, s'ha de matisar si es vol estar prop de la veritat.

Aquesta és. almenys, la meva posició.

Anònim ha dit...

"Veritas, veritatis" o "tants caps tants barrets". Més que cercar la veritat, la història (la ciència històrica) s'interessa per les causes, els motius que porten a la humanitat a actuar d'una determinada manera. Si creiem que hem trobat la veritat només estem a un pas de justificar la nostra actuació com a la única justa: els colpistes del 36 creien tenir la veritat i per això es van alçar contra la República. Aquesta tenia aspectes positius i altres de foscos, evidentment, però tenia un punt de legitimitat: el poble l'havia triat.

Fèlix de Blanes ha dit...

M'agradaria saber la font de "AVANCE DEL PARTE DE OPERACIONES CORRESPONDIENTE AL DÍA DE HOY, 31 DE ENERO DEL 1939, TERCER AÑO TRIUNFAL" si fos possible. Gràcies