dilluns, de febrer 16, 2009

Diàlegs per a besucs

Es ben sabut que una de les qualitats que es demanen a qualsevol persona que ha de gestionar un projecte o una organització és la de saber resumir i saber explicar, separant el blat de la palla, els seus projectes i les seves experiències. Una persona que us digui que no pot resumir el que ha après durant un viatge de treball és gairebé segur que no sabrà gestionar l’aplicació del què ha après, ja que ni ho podrà explicar als qui ha de convèncer per dur-lo a terme, ni podrà donar les prioritats als seus col•laboradors, ni tindrà ell mateix les idees gaire clares sobre el particular.

Per això, a moltes empreses, és obligatori, quan es fa un viatge de treball, fer-ne un resum per escrit.

I també és per això que, si es constata que un responsable no sap resumir el que ha vist i el que ha après, se li dóna la formació corresponent. Si, després de haver fet aquesta formació, la persona en qüestió segueix sense saber resumir el que ha vist o après, no queda altra alternativa que dir-li que la porta de sortida de l’empresa és oberta.

Dic això perquè m’ha sorprès llegir a l’acta del ple del mes de novembre les respostes del regidor de joventut a la pregunta de la portaveu de CiU demanant que li fes un resum del que ha après durant el seu viatge a Oslo. Les respostes del regidor em semblen clavades a aquells famosos diálogos para besugos, que tant ens havien fet riure quan érem petits.

Recomanaria al superior del regidor de joventut que li fes seguir ràpidament un curs de formació perquè tingui les idees clares desprès de fer un viatge de treball. La seva capacitat de gestió en sortiria beneficiada. I quan la capacitat de gestió d’un regidor millora, millora també el treball de l’ajuntament.

Em permeto transcriure el diàleg:

La Sra. Serra es refereix a un decret del 2 d’octubre, pel que s’aprova una despesa de 3.200 €, en concepte de l’assistència de la Sra. alcaldessa i del regidor Sr. Jordi Romero a un viatge d’estudi que va organitzar la Diputació a Oslo, preguntant al Sr. Romero quins elements va poder veure del model escandinau que siguin aplicables a Malgrat, concretament en l’àmbit sanitari, si creu que serveis socials, atenció sanitària i treball es poden integrar com el model visitat i demanant que exposi les propostes d’envelliment actiu, el model d’atenció a l’infància i adolescència, el funcionament del defensor dels infants i si el programa d’acollida és aplicable al municipi.

El Sr. Romero respon que podria estar tota la nit parlant-ne, perquè ho coneix força bé.

La Sra. Serra manifesta que no ho pregunta per allargar el Ple, sinó perquè li interessa la informació, considerant que el deure del Sr. Romero era haver explicat tots aquests punt abans del Ple, estalviant-se una pregunta per respondre la qual potser ara no té les dades a la mà, indicant que, per la seva part, el que s’ha fet en aquest viatge ho ha tret de la pàgina d’un ajuntament, en el qual la regidora que va participar en aquest viatge, només arribar va convocar un acte públic per explicar-lo, exposant els elements del model escandinau que creia que eren aplicables al seu municipi, cosa que, malauradament, no ha passat a Malgrat, raó per la qual reclama aquesta explicació.

El Sr. Romero replica que sembla que lamenti no haver participat en aquest viatge.

La Sra. Serra contesta que era un viatge interessant, entenent, però, que un regidor de l’oposició, en principi, no ha d’anar a cap viatge, i que el que demana no és que se la convidi a anar-hi, sinó que se la faci partícep de la informació rebuda en els viatges que, com a regidor, té el privilegi de fer, exposant, com a mínim a nivell de regidors, l’experiència, per tal que tots els altres en puguin treure profit com a membres del Consistori, demanant també la causa per la que hi va anar el Sr. Romero, quan es tractava d'un viatge organitzat per a regidors de benestar social i l'acord parlava de que hi aniria la regidora de benestar social.

El Sr. Romero contesta que hi ha dues opcions: estar-se tota la nit parlant del sistema nacional de salut escandinau, que coneix força bé, o fer-li arribar un informe al respecte.

La Sra. Serra respon que creu que se sentirà més còmode si li dona temps per explicar-se, indicant, però, que no vol un informe per escrit, sinó que convoqui una reunió i ho expliqui als regidors.

El Sr. Romero contesta que a l’ajuntament de Malgrat de Mar hi ha prou feina per treballar en desenvolupar el que s'ha pogut veure a Escandinàvia, com per perdre el temps fent una roda de premsa explicativa.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Resulta curiós això dels blogs. Estava sopant a una pizzeria de Malgrat i uns amics em comenten el post que has escrit. Jo no l'havia llegit, però només arribar em connecto. M'ha fet gràcia rellegir aquesta intervenció. A la vegada, m'ha entristit. A dia d'avui ni es treballa per desenvolupar res del model escandinau a Malgrat, ni ens han fet un trist resum, ni han convocat la trobada explicativa. Que cadascú tregui les seves conclusions sobre capacitat, transparència, eficàcia i respecte vers l'oposició. A vegades, una simple pregunta serveix per veure l'autèntic rostre de qui ens governa. Per qui estigui interessat la Diputació ha penjat a la`web de Benestar social un resum excel.lent d'un viatge interessant que malauradament als malgratencs/ques no ens servirà per res.

Anònim ha dit...

Escandalós tot l'afer i la trista imatge que en queda del viatge i dels viatjats, la total inutilitat del/s regidor/s per ocupar un lloc de responsabilitat donada la seva absoluta ignorància de com ha de funcionar una democràcia: amb transparència i diàleg.

Anònim ha dit...

El mal d'aquesta gent és, deixant de banda la incompeténcia, la prepotencia que demostren; pobrets; no hi poden fer res més.