dimarts, de febrer 24, 2009

La denúncia al som-hi!

El blog del som-hi! ha publicat els diversos documents sobre la denúncia que l’ajuntament de Malgrat va fer al juny del 2007 contra el representant legal de la revista.

El primer document correspon a la denúncia pròpiament dita, que demana al representant legal del som-hi: “usted se retracta públicamente de tales afirmaciones, afirmándolas falsas e injuriosas, y excedente de toda crítica política razonable, y solicita públicas disculpas por ello”. Les afirmacions en qüestió corresponen als articles següents:

- Una servidora, serveix?, publicat al som-hi! número 322, del mes de juny del 2006
- Res pública, publicat al som-hi! del número 325, del mes de setembre del 2006
- Una servidora... és culta?, publicat al som-hi! número 325, del mes de setembre del 2006
- Una servidora... té ètica?, publicat al som-hi! número 329, del mes de gener del 2007

El segon document és l’acta de conciliació, del 27 de juliol del 2007, feta davant el jutge de pau de Malgrat, on el representant legal de la revista diu que no pot complir el que se li demana a la denúncia.

El tercer document és la sentència del jutjat d’Arenys, del 15 de maig del 2008, o es decreta l’arxiu de la denúncia, ja que el jutge no hi veu , als articles citats, cap expressió que es pugui considerar com a delictiva.

Finalment, després que l’ajuntament hagués apel•lat aquests sentència del jutjat d’Arenys, l’Audiència de Barcelona, el 18 de novembre del 2008, diu que els comentaris que l’alcaldessa havia considerat injuriosos “deben ser interpretados como emanados del derecho a la participación política en asuntos públicos y no en el afán de lesionar la dignidad personal”. Per aquesta raó, l’Audiència de Barcelona desestima el recurs d’apel•lació presentat per l’ajuntament.

M’alegro d’aquesta decisió dels tribunals. El dret a la participació política, sempre i mentre no s’insulti a les persones, és perfectament legítima. Els comentaris publicats al som-hi! al referir-se a decisions del govern municipal, encara que hagin estat escrits de manera més o menys elegant (segons diuen els jutges), no tenen cap caràcter injuriós.

I és que tots, ho repeteixo, tots, ens hem d’anar acostumant a les crítiques, sobre tot si som personatges públics.

I els que critiquen han de fer-ho sense insultar les persones. Que és el que ha fet el som-hi! al llarg de la seva història.

1 comentari:

Anònim ha dit...

el trio la, la, la (PSc, CiU i PP) han perdut la denuncia contra el Som-hi i han acabat que es denuncien entre ells. Quina gent més rara