Parlàvem l’altre dia de que Espanya és l’únic país de la Unió que permet el cultiu d’aliments transgènics a gran escala. Fa un parell de dies ha sortit la notícia de que Alemanya s’ha sumat al grup de països europeus que prohibeixen el cultiu de blat de moro transgènic per temor als riscos que pugui amagar per al medi ambient i la salut humana. La ministra d'Assumptes Agropecuaris i de Defensa del Consumidor va anunciar a Berlín la decisió de no autoritzar el cultiu de llavors del blat de moro Mon 810, del gegant agropecuari Monsanto. Aquesta varietat de blat de moro transgènic sí està autoritzada a Espanya. La decisió alemanya va ser presa després d’estudiar informes tant de Monsanto així com estudis crítics presentats per diversos instituts, incloses entitats estatals, i organitzacions ambientalistes.
A Alemanya la pressió per a prohibir el Mon 810 va ser especialment forta per part de l’estat de Baviera, una important zona agropecuària del país, amb un fort "lobby" entre els productors agrícoles.
Espanya és l’únic país de la UE que conrea transgènics a gran escala, inclòs el Mon 810. En 2008 es van conrear en sòl espanyol unes 80.000 hectàrees de blat de moro modificat amb gens de bactèries, la major part a Catalunya.
El blat de moro transgènic Mon 810, que en Estats Units es comercialitza amb el nom de YieldGard, va ser alterat en la seva estructura genètica per a produir una proteïna com insecticida i així repel•lir alguns insectes lepidòpters.
El Mon 810 és conreat a la Unió Europea, Japó, Canadà, Sud-àfrica i Argentina, país aquest últim en el qual és emprat per a l’alimentació humana i com pinso per a animals. A la Unió Europea està prohibit en països com França i Grècia. Va ser permès en 1998 per l’Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (AESA) després que no es trobessin efectes negatius en rates que havien estat alimentades durant 90 dies amb aquesta varietat.
Les organitzacions ambientalistes temen que el cultiu del blat de moro modificat genèticament pugui tenir un greu impacte en el medi ambient, com generar resistència als insectes i afectar de forma negativa a l’organisme humà. Els detractors del blat de moro transgènic argumenten que la importància dels riscos sanitaris és desconegut per no existir estudis de llarg termini sobre els seus efectes. L’estudi esmentat sobre les rates, d’una durada de només 90 dies, no és suficient.
Penso que tenir les idees clares sobre aquest problema és important per la nostra salut, però hi ha molts i molt importants interessos econòmics en joc. La posició de la Unió Europea no em sembla pas gens clara. Però, a Espanya i a Catalunya es permet el seu cultiu a gran escala. Què en diuen els nostres polítics?
CiU, al seu programa electoral per les eleccions de fa un any, diu: “Pel que fa als productes transgènics, reclamarem l’estricte compliment de les normes europees a l’entorn d’aquest àmbit. Crearem un Centre de Biovigilància que controli de manera estricta la producció transgènica”. Poca cosa, veient que la Unió Europea no és suficientment clara, i que deixa la decisió als estats membres. CiU no ens diu res amb la seva proposta.
ERC, al seu programa electoral per les mateixes eleccions, proposa “declarar l’Estat espanyol com a zona lliure de transgènics. Cal establir una prohibició indefinida de sembra de les espècies autoritzades actualment, acollint-se a la Clàusula de Salvaguarda contemplada en l’article 23 de la Directiva 2001/18 que regula l’alliberament al medi d’organismes modificats genèticament”. Aquesta posició és molt clara i, per ara, em sembla la més prudent.
El PSC, a les mateixes eleccions, proposa “impulsar la salut i el benestar de la ciutadania en relació amb el aliments. Farem efectius mecanismes permanents de control de la seguretat i qualitat dels aliments conjuntament amb les diferents administracions i el sector privat a fi i efecte de donar les millors garanties pels consumidors”. Els amics socialistes ni anomenen els transgènics (o almenys jo no ho he pogut trobar)... Deu ser degut al que deia madame Robin a la Contra de La Vanguardia, el passat mes de febrer: en el govern d’Espanya hi ha ara mateix quatre persones relacionades amb Monsanto. I qui governa a Espanya són els socialistes.
A la vista del que els partits més importants proposen, amb l’honorable excepció d’ERC, ho tenim clar. Seguirem menjant insecticides durant molt de temps. El nostre fetge i els nostres ronyons tenen davant seu una vida molt dura. L’únic consol és que els polítics de CiU i els del PSC també tenen fetge i ronyons, que, com els nostres, hauran d’eliminar l’insecticida dels transgènics que, directa o indirectament, s’empassin i, mentre ho fan, s’aniran emmetzinant poc a poc.
Seria hora de que la població ens despertéssim sobre els aliments transgènics, i obliguéssim als nostres benvolguts polítics a copiar el programa d’ERC.
2 comentaris:
Hola ssr,
M'ha semblat molt interessant el teu post. Tens raó en certes coses, sobretot pel que respecte al posicionament de CIU que no és massa clar en aquest tema. Et puc dir que CIu ara mateix no està en el no rotund als transgènics, però la posició sobre el tema sens dubte tindrà més d'un matís. També et puc dir que des del partit s'abordarà de forma específica el tema properament perque`hi ha una ILP en marxa (iniciativa legislativa popular). A finals d'any el Parlament va crear un consell assessor en ciència i tecnologia (CAPCIT). aquest órgan pioner a l'Estat espanyol, permetrà donar més qualitat a la feina parlamentària i a les lleis relacionades amb l'àmbit de la ciència i la tecnologia. El CAPCIT és un órgan mixt integrat per parlamentaris i representants del món científic i tecnológic. CIU hi té diputats. Una de les primeres tasques del CAPCIT serà fer una anàlisi de la qüestió de les plantes trasngèniques a Catalunya perquè els parlamentaris tinguin el màxim d'informació científica i legislativa en la matèria a l'hora d'abordar la ILP que proposa la prohibició del cultiu de productes agrícoles modificats genèticament. Per tant, suposo que tothom està ara mateix a l'espera dels infomes tècnics per posicionar-se davant aquesta ILP que es va presentar.
D'altra banda, em consta que CIU va votar en contra de la Llei Estatal 9/2003, de 25 d'abril, per la qual s'estableix el règim jurídic, l'alliberament voluntari i el comerç d'organismes genèticament modificats. Aquesta llei estatal adequava a l'ordenament jurídic estatal la nova normativa comunitària. Incorpora les normes substantives de les directives 98/81/CE. CIU va presentar esmenes que el PP va rebutjar, algunes eren crítiques amb el fet que la llei posposava a la redacció d'un reglament posterior alguns aspectes, també va ser crític amb l'invasió de competències. En fi, és llarg el tema i no vull abusar. Espero haver-te aportat informació útil. Quan tingui més dades sobre la tramitació de la ILP t'ho faré saber.
Neus Serra
Gràcies per l’aclariment. Penso que no tots els productes transgènics són potencialment nocius, al contrari, n’hi ha de molt útils. Però el blat de moro Mon 810, pel que he pogut saber, porta molècules d’insecticida, i això és potencialment perillós. Penso que, en aplicació del principi de precaució, s’hauria de prohibir el seu ús mentre no es fessin públics estudis més seriosos que els que s’han publicat fins ara. En aquest tema, penso que CiU hauria de ser més clar.
Publica un comentari a l'entrada