dijous, d’abril 07, 2011

Els carrers per a vianants i el comerç

La remodelació també persegueix dinamitzar l’activitat comercial”. Així es presentava la remodelació del Barri Antic. El dia de la inauguració d’aquesta remodelació l’alcaldessa va dir que amb aquesta obra la ciutadania havia ocupat el carrer, i que ara es veia molt més moviment de gent pel centre del poble, i que estava segura que aquesta remodelació suposaria una revitalització del centre històric.

Esperem que l’alcaldessa no s’hagi equivocat, però per ara no sembla pas que la seva predicció es converteixi en realitat. El centre del poble continua desert, per desesperació dels comerciants.

Ja quan el carrer del Mar es va transformar en carrer per vianants es va dir el mateix. Aquesta remodelació havia de servir per revitalitzar l’activitat comercial. Desgraciadament, ningú no va comptar les botigues que hi havia al carrer del Mar abans de la seva remodelació, ni les que hi va anar havent després. Però la impressió que té molta gent és que la “peatonalització” del carrer no va ser positiva pel comerç, contràriament al que es continua dient amb les noves “peatonalitzacions” (per no dir-ho d’una manera més fina, com és parlar d’ocupació del carrer per la ciutadania). I parlo d’abans del 2008, és a dir, d’abans de la crisi.

Hi ha molts exemples de llocs on tancar un carrer a la circulació motoritzada ha ajudat al comerç. Ni ha almenys el mateix nombre on aquesta decisió ha donat resultats negatius. La conclusió és que hi ha altres factors importants que cal tenir en compte si no es vol fer més mal que bé.

Durant anys s’han anat tancant més i més carrers a la circulació motoritzada, i com a resultat només hem vist com el comerç ha anat minvant i com els carrers alliberats de cotxes s’han desertitzat. No s’ha tingut en compte l’ensenyament de la primera “peatonalització”. S’ha primat la ideologia sobre l’observació dels resultats obtinguts. Esperem que la segona no sigui tan catastròfica.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Brillant observació:
"S’ha primat la ideologia sobre l’observació dels resultats obtinguts".
Gràcies a la brillant actuació d'aquest ajuntament popular, el passat Nadal, tots els veïns de Malgrat van anar a fer compres a Blanes o Calella.
Pobrets!, no donen més de si.

Neus Serra ha dit...

De fet, en el moment d'elaborar el projecte des de CIU ja ho vam dir. No es fa un carrer comercial posant panots al terra, cal un projecte més ampli que contempli aspectes socials i culturals. Cal impulsar, a la vegada, un programa de dinamització de l'activitat econòmica. El projecte del barri antic era una oportunitat per millorar el procés de peatonalització que s'havia fet a altres carrers de Malgrat. Ja teníem l'experiència en els carrers Mallorca i Blanch de que peatonalitzar no equival a dinamitzar i implantar el comerç, perquè els potencials consumidors tenen uns hàbits adquirits i utilitzen uns circuits que no els fas canviar d'avui per demà.

Nosaltres vam formular al.legacions (las podeu trobar a la www.ciu.cat/malgratdemar )i demanàvem precisament un programa de dinamització. Aquesta proposta com altres es va desestimar, però per a sorpresa de tots el projecte es va presentar com a "dinamitzador de l'activitat comercial", una paradoxa total quan no s'havia inclòs ni una acció amb aquest propòsit.

Per tant, el temps malauradament ens acaba donant la raó. No tot és causa del context global i des de l'àmbit local podem realitzar accions per evitar la desaparició del comerç de proximitat. Només requereix que qui governa s'ho cregui i aposti per aquest comerç i aposti per l'activitat.

Anònim ha dit...

Això encara promet més:

http://politica.e-noticies.cat/el-cas-gisa-sacosta-a-nadal-51880.html

Aquest és el gran amic de la Campoy, el que ha gestionat el poble en funció dels seus interessos especulatius privats i de partit com l'ARE i l'Àrea sanitaria. De moment només és un PRESUMPTE delinqüent però d'aquí poc temps el terme "presumpte" pot caure de la qualificació del personatge.

Anònim ha dit...

Hòstia Neus! ets com Déu, ets a tot arreu! La feina quan la fas o t'has demanat vacances per fer la campanya?

Neus Serra ha dit...

No. Senzillament, no em dedico a vigilar i criticar que fan els altres ni a fer comentaris anònims. M'organitzo bé i m'agrada opinar. Gràcies per l'interés.

Anònim ha dit...

Ha, ha, ha!!!