dissabte, de gener 11, 2014

El deute xinès amenaça amb una nova crisi financera

Aquest és un tema del qual no es parla però que, si les dades són certes, pot marcar el futur econòmic mundial dels propers anys. Els creixents nivells de deute de la Xina amenacen amb desencadenar una nova crisi financera. Segons les últimes estimacions, els passius en poder de les empreses no financeres de la Xina poden excedir el 150 % del PIB el 2014, i aquesta bola de neu del deute pot fer-se cada vegada més gran i convertir-se en una crisi. Les probabilitats de morositat a partir de l'any podrien augmentar pel fet que més i més empreses xineses depenen dels nous préstecs per poder pagar el deute antic.

La bombolla del deute de la Xina ja arriba als 24 bilions de dòlars. Molts inversors saben que des de l'any 2008, el crèdit a la Xina s'ha disparat en 15,4 bilions de dòlars, partint d'un deute d'una mica menys de 9 bilions el 2008, fins a arribar a la xifra espectacular de 24 bilions (més que els sistemes bancaris japonès i americà combinats)

En comparació, els actius bancaris totals dels Estats Units varen créixer gairebé 2,2 bilions dòlars durant aquest mateix període de temps, com es pot veure a la figura (a la figura es parla de trilions, en anglès, que equivalen a bilions, en català )


Les autoritats monetàries xineses estan intentant frenar la bombolla de crèdit més gran del món, que segueix sent extremadament vulnerable a uns majors costos d'endeutament. Aquest sorprenent creixement del crèdit de la Xina en els últims anys no té precedents, i ja es qualifica com la bombolla més gran de la història del món. En els últims cinc anys, el creixement del crèdit a la Xina ha crescut en gairebé un 30% anual, superant àmpliament les xifres anuals del creixement del seu PIB, que ha estat d'un 8 % anual aproximadament.

Per posar això en perspectiva, la taxa de creixement del crèdit de la Xina és molt més grossa que la que va precedir l'esclat de la bombolla immobiliària del Japó el 1990, la crisi de Corea del Sud 1998, i fins i tot a la més recent explosió del crèdit subprime als els Estats Units. També supera a la taxa de creixement del crèdit a Espanya, que va precedir la crisi que estem patint, i de la que probablement trigarem a sortir.

En el seu estil clàssic, la Xina ha intentat gestionar la percepció dels mercats prohibint als periodistes informar sobre aquests 24 bilions de dòlars de deute, que s'ha convertit en una bomba de temps, ja que les taxes d'interès locals comencen a disparar-se. Mentrestant, els diners calents continuen fluint fora de la Xina: molts inversors xinesos rics estan movent quantitats rècord de diners fora del país per invertir-lo en actius estrangers (béns arrels nord-americans i europeus , metalls preciosos , etc.) Quin és el següent pas? No ho sabem, però és pràcticament impossible que tant la Xina com l'economia mundial surtin il·lesos d'aquesta bogeria monetària. És hora d’anar-se preparant.