Les comunicacions entre Pequín i Tòquio s'han trencat gairebé totalment en les últimes setmanes com a conseqüència de disputes territorials que amenacen cada vegada més amb un conflicte militar entre la segona i la tercera economies més importants del món. A l'arrel del conflicte es troben els greuges històrics profunds de dècades passades, que estan sorgint ara en forma d'una guerra de paraules sobre el territori en el mar de Xina meridional. A més, un recent viatge pel primer ministre de Japó, Shinzo Abe, al controvertit Santuari Yasukuni (amb la finalitat d'homenatjar als soldats japonesos caiguts) va ser condemnat fortament per la Xina com una glorificació dels "Criminals de guerra" de Japó que van ser els autors d'actes "horribles" contra gran part d'Àsia oriental a la primera meitat del segle XX. De fet, les accions militars de Japó van ser "terribles" i varen provocar la massacre de milions de persones. No obstant això, la Xina tampoc és una santa, ja que és un dels pitjors genocides de la història.
El Japó està actualment advertint al món de les intencions de la Xina de dur a terme una agressió militar a la regió. Parlant a Davos, el primer ministre Abe ha declarat: "hem de... frenar l'expansió militar a Àsia, que en cas contrari se'ns podria escapar de les mans", i va afegir que "els pressupostos militars han de ser totalment transparents i han de tenir una divulgació pública en una forma que pugui verificar-se". Bona sort. La falta de transparència de Xina està fortament arrelada i el seu creixent poder militar seguirà amenaçant a tota la regió. Les tensions han augmentat tant que el partit governant de Japó recentment ha deixat a un costat la seva antiga (i mantinguda fins ara) promesa de "Mai tornarem a lluitar".
Qualsevol bon observador pot veure clarament que aquesta situació finalment arribarà a desbordar-se en forma d'una guerra a gran escala que és probable que involucri a gran part d'Àsia oriental. I pel tractat entre els Estats Units i el Japó, les forces militars nord-americanes hauran d'anar a la confrontació quan arribi el moment. Xina és conscient de la implicació d'Estats Units en qualsevol futur conflicte, la qual cosa explica perfectament per què està desenvolupant nous míssils hipersònics dissenyats específicament per tenir com a objectiu els portaavions americans. A més, la Xina té un altre portaavions en construcció juntament amb una nova flota de bombarders indetectables i el vaixell de vigilància marina més gran del món.
Segurament que els caps freds prevaleran en el curt termini. Però un futur conflicte a la regió és inevitable. I com que la Xina segueix sent el motor del creixement econòmic del món, l'economia mundial serà una de les primeres víctimes quan les bombes comencin a caure.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada