Al voltant del 30 per cent dels principals cultius mundials de cereals - arròs, blat i blat de moro - pot haver assolit els seus màxims rendiments possibles en els camps agrícoles, segons un estudi de la Universitat de Nebraska - Lincoln publicat el mes passat a la revista Nature, i titulat Distinguishing between yield advances and yield plateaus inhistorical crop production trends.
Aquests resultats plantegen inquietuds sobre
els esforços que s’estan fent per augmentar la producció d'aliments per
satisfer la creixent població mundial.
Els
rendiments d'aquests cultius s'han reduït o s’han estancat recentment. Les
projeccions de produccions futures que troben que la seguretat alimentària
mundial està garantida es basen normalment en un constant augment del rendiment,
una tendència que aquesta investigació suggereix ara que podria no ser possible.
Les
estimacions de la futura producció mundial d'aliments i la seva capacitat per
satisfer les necessitats alimentàries d'una població que s'espera que creixi de
7.000 a
9.000 milions l’any 2050 s'han basat en gran mesura en projeccions de les
tendències històriques. Aquestes tendències passades, però, han estat dominades per la ràpida adopció de noves
tecnologies (algunes de les quals eren innovacions que es repetiran
difícilment) el que va permetre un augment de les collites: el que es va
anomenar “revolució verda”, que es va produir a partir dels anys 60.
Com
a resultat, les projeccions dels futurs rendiments dels cultius han estat segurament
massa optimistes.
Els
autors de l’estudi van estudiar les tendències de rendiment del passat alls
països amb una producció de cereals més important i presenten proves en contra
de l’escenari que s’havia projectat, consistent en un augment continu del
rendiment dels cultius. Les seves dades suggereixen que la taxa d'augment del
rendiment agrícola ha disminuït o s’ha parat per un o més dels principals
cereals en moltes de les zones més intensament conreades del món, que inclouen
l'est d'Àsia, Europa i els Estats Units.
Aquesta
disminució o estancament de l'augment de rendiment afecta el 33 per cent dels
principals països productors d'arròs i el 27 per cent dels principals països
productors de blat.
Tendències
del rendiment dels cultius dels tres principals cereals (arròs, blat i blat de
moro) a les principals regions productores des de la revolució verda dels anys
60
A
la Xina, per exemple, l'augment dels rendiments dels cultius en el blat s'ha
mantingut constant, i la taxa d'augment de rendiment de blat de moro ha
disminuït en un 64 per cent per al període 2010-2011 en relació amb els anys 2002 a 2003, malgrat un gran
augment de la inversió en investigació i desenvolupament agrícoles, educació i
infraestructura per a tots dos cultius.
Això
suggereix que la rendibilitat d'aquestes inversions està disminuint constantment
en termes d'impacte sobre l'augment de rendiment de les collites.
De
manera que, de no produir-se novetats tècniques importants al sector agrícola,
és probable que hi hagi moltes dificultats per alimentar la població humana
conforme el seu número vagi augmentant. I això malgrat que s’estan augmentant
força, des de fa deu anys, les superfícies cultivades.
Tendències
de la superfície cultivada de cultius bàsics (triangles vermells) i dels tres
principals cereals: arròs, blat i blat de moro (triangles grocs)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada