L’Al Gore ha estat a Barcelona. I ha recomanat que plantem arbres, molts arbres, centenars de milers d’arbres. Estic completament d’acord amb l’ex-vicepresident.
El problema és que l’amic Al Gore diu que plantar arbres ajuda a reduir l’escalfament del planeta, ja que els arbres rebaixaran el percentatge de CO2 de l’atmosfera. I té raó. Però el que no diu és que, plantant arbres, l’albedo del planeta (recordem que l’albedo és la quantitat de calor que reflecteix el planeta, i que és del 30 %) disminuirà, ja que substituirem un sòl clar, que reflecteix més calor, per una massa boscosa fosca, que absorbeix més calor i que, per tant, en reflecteix menys.
El fet és que l’augment del CO2 ha fet augmentar de 1,7 watts/m2 l’escalfament del planeta, i que la manca d’arbres i la transformació de zones boscoses en zones agrícoles i urbanitzades ha refredat el planeta de 2 watts/m2. El gràfic ens dona el refredament de les zones del planeta entre l’any 1750 i el 2000 degut a la modificació humana dels paisatges terrestres. S’hi veuen molts més punts blaus (refredament) que grocs o vermells (escalfament). El va publicar l’IPCC l’any 2001.
Plantar arbres, sí. Fer-ho amb l’excusa que treballem contra l’escalfament del planeta, és un error de concepte. De fet, l’IPCC no ho recomana.
Cal tenir les idees clares.
Tret d'un post de l'Anton Uriarte
3 comentaris:
celebro la teva tornada
Com a exiliat tambè de Malgrat, celebro que tornis al mon (virtual). Segueixo els tues blocs sobre el canvi climàtic amb molt d'interes.
Manel des de Kalrsruhe
Estic d'acord amb el teu article. Sembla que en la actualitat només es posen pegats per arreglar les coses que es fan malament i, que moltes vegades no arreglen el que s'ha fet malament. S'ha avençat molt en coneixements, però, sembla que poc en sentit comú. És parla de canvi climàtic, és real, però no es posen solucions. Sembla que el desconeixent de l'entorn on es viu és total, nosaltres vivim en un zona de clima mediterrani o hi vivíem? ja no ho sé.
Algú hem pot explicar perquè en un poble com el nostre, on hi ha poca aigua s'ha optat per posar plantes en tots els indrets on no és possible posar ciment? les plantes necessiten aigua, d'on es treu? dels aqüífers, no (la sobreexplotació va fer que és salinitzessin), de la desanilitzadora, que per donar-nos aigua consumeix energia, energia que s'obté cremant combustibles fòssils, una energia que s'obté augmentant la quantitat de CO2 que s'emet a l'atmosfera a més de les substàncies que contribueixen a la pluja àcida (òxids de nitrogen i de sofre).
Sembla que tots plegats estem contribuint a l'escalfament del planeta, és cert i, fem poc o rés per evitar-ho.
Publica un comentari a l'entrada